Kelet-ukrajnai menekülteknek biztosít szállást a Kvitka Polonini Szanatórium

Magyarország támogatja az intézmény humanitárius munkáját

2022. június 2., 19:02 , 1111. szám

A Szolyvához közeli Szolocsin (Солочин) település határában lévő Kvitka Polonini Szanatórium számára ajánlottak fel tartós élelmiszerből és higiéniai eszközökből álló nagyobb adományt Helmeczi László, Záhony város polgármestere, valamint a Hungary Helps – Magyarország segít program által koordinált kárpátaljai Száraztészta program lebonyolítói. Az adományt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa juttatta el az intézménybe, amelyet Pavlo Haninec, az intézmény igazgatója és Agnessza Kemenyas gazdasági igazgató vett át.

Agnessza Kemenyas a sajtónak elmondta, hogy a háború kezdetétől fogadnak kelet-ukrajnai menekülteket, akik száma korábban az 500-at is meghaladta az eredetileg 300 ágyas intézményben. Jelenleg 150 menekült tartózkodik a szanatóriumban, akik kedvezményes áron vehetik igénybe a szolgáltatásaikat, sőt már huszonkét menekült teljesen ingyen, hisz elfogyott a pénzük, de ők is maradhatnak az intézményben. A Kvitka Polonini Szanatórium vezetői hangsúlyozták, hogy nagyon hálásak a magyar támogatóknak, nagy segítséget jelent az adományuk.

A gazdasági igazgató asszony elmondta, hogy a szanatórium profilváltását saját költségükön oldották meg, a náluk tartózkodó menekültek főleg nők és gyermekek. A gyerekek számára játszószobát, valamint az iskoláskorúak számára olyan informatikai eszközökkel berendezett termet alakítottak ki, ahol zavartalanul részt tudtak venni az online oktatásban.

Dr. Papp Ferenc ungvári magyar konzul a támogatás átadása után a sajtónak elmondta: „A magyar kormány és a magyar társadalom mindig szolidáris volt az ukrán néppel. A mai napon a szanatóriumba érkezett adomány két részből áll. Egyrészt Helmeczi László záhonyi polgármester ajánlott fel tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket, melyekre itt, a szanatóriumban igen nagy szükség van. Az adomány másik része a Grezsa István miniszteri biztos által indított és a Hungary Helps program koordinációjának keretében működő Száraztészta program felajánlása, tőlük 150 kiló száraztésztát hoztunk. Ez az adomány hozzájárul az intézményben lévő menekültek ellátásához, másrészt az ukrajnai élelmiszeripari vállalkozások talpon maradását is segíti, hisz anyaországi forrásból helyi vállalkozóktól vásárolják fel a tésztát.”

            dózsa