Felmérés: Szó sem lehet területi engedményekről

2022. június 3., 16:27 , 1110. szám

Az ukránok több mint 80%-a megengedhetetlennek tart bármilyen Oroszországnak tett területi engedményt a háború mielőbbi befejezése érdekében – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) május 13–18. között végzett közvélemény-kutatásából.

A válaszadók 82%-a elfogadhatatlannak tartja a területi engedményeket, és csak 10%-uk gondolja úgy, hogy bizonyos területekről le lehet mondani a béke elérése és a függetlenség megőrzése érdekében.

Ukrajna egyetlen régiójában sincsenek többségben a területi engedmények támogatói.

„Még a jelenleg heves harcokat átélő keleten is 68% ellenzi az engedményeket (csak 19% hajlandó engedményeket tenni), délen pedig 83% ellenzi az engedményeket (csak 9% kész erre)” – olvasható a KIIS sajtóközleményében.

A megszállt területeken élők körében a válaszadók 77%-a ellenzi a területi engedményeket (18% hajlandó engedményt tenni). Ugyanakkor az ideiglenesen megszállt területeket február 24. után elhagyók 82%-a ellenzi az engedményeket (csak 5%-uk támogatja).

A KIIS arról is megkérdezte Ukrajna lakóit, elfogadhatónak tartják-e a lemondást a NATO-tagságról az egyes országoktól kapott biztonsági garanciák fejében. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 42%-a a jelenlegi helyzetben elfogadhatónak tartja, hogy a NATO helyett az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, Németországtól és Franciaországtól kapjanak biztonsági garanciákat. Azonban 39 százalékuk úgy gondolja, hogy csak a szövetséghez való csatlakozás szavatolhatja Ukrajna biztonságát. A válaszadók 19%-a nem nyilvánított véleményt, vagy egyik felkínált állítással sem értett egyet.

„Nyugatról kelet felé haladva 35-ről 50%-ra nő a hajlandóság a NATO-tagság feladására és a biztonsági garanciák elfogadására. [...] Még a megszállt területeken élő válaszadók körében is megoszlanak a vélemények: jelentős részük kész elfogadni azt a képletet, hogy a garanciákért cserébe lemondjanak a NATO-ról, miközben egy jelentős részük ragaszkodik a NATO-hoz való csatlakozáshoz” – közölte a KIIS.

 (zzz/kiis.com.ua)