Hoverla nemzetközi projekt: első körben 200 ezer dollárt kap Kárpátalja

2022. június 3., 17:08

A Hoverla nemzetközi projekt, amely még a háború előtti időkben indult, tovább folytatódik Ukrajnában. Nemrég Kárpátalja is hivatalos partnere lett a programnak, ezáltal anyagi támogatásban fog részesülni, amit elsősorban a kistérségek fejlesztésére kell fordítani, viszont az ország jelenlegi helyzete miatt változtatni kellett a célokon.

Pliszka Júlia, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás (KMKK) Regionális Fejlesztési Igazgatóságának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: „Miután egyeztettünk a megye és a projekt vezetőivel, a támogatást javarészt a belső áttelepültekre fordítjuk, azonban korábban, a háború előtt ezek különböző fejlesztésekre voltak előirányozva. Most viszont igyekszünk olyan módon átalakítani a munkát, hogy az a Kárpátaljára áttelepült emberek szocializálódását segítse ott, ahol erre szükség van.”

Viktor Mikita, a KMKK vezetője hangsúlyozta, hogy a projekt keretein belül az első anyagi támogatásokat a kistérségek már a közeljövőben meg fogják kapni, amelynek összege mintegy 200 000 USA dollár. Ezt a pénzt hűtőszekrények, illetve a katasztrófavédelem számára szükséges felszerelés megvásárlására fogják fordítani. Ezenkívül a jövőben egy újabb szerződést is alá fogunk írni, amelyet követően egy nagyobb összegű támogatásban fogunk részesülni, amelynek felhasználására egy konkrét stratégiát fogunk meghatározni, amit a projektvezetőivel fogunk megbeszélni.

Azok a kistérségek, ahol több százezer áttelepültnek nyújtottak menedéket, mindenképpen támogatásra szorulnak. A pályázat eredményeként, amely május 30-án zárult, 10 kistérséget választottak ki a projektben való részvételre. Ők az első összeget a menekültek ellátása terén kialakult krízis leküzdésére, valamint a helyi önkormányzatok megerősítésére fogják fordítani. A nemzetközi együttműködés tehát elkezdődött, aminek remélhetőleg, a közeljövőben már a gyakorlati megvalósulását is láthatjuk.

TV21Ungvár/Dankai Péter