Magyar tűzszerészek nyújtanak segítséget a csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájában

2022. június 3., 13:15

Május 27-én különleges segítség érkezett Ukrajnába Magyarországról, amelynek keretein belül a csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájának akna- és lőszermentesítéséhez nyújtanak segítséget magyar tűzszerészek.

Mivel a február 24-én megindult Ukrajna elleni támadást követően az orosz csapatok rövid időn belül elfoglalták az egykori csernobili atomerőművet, ahol átvették az irányítást, az erősen sugárszennyezett, úgynevezett „vörös erdőben” védelmi állásokat építettek ki, amely nagy kiterjedésű földmunkákkal járt. Ezért az erőmű köré telepített sugárfigyelő rendszer néhány nappal később már jelentősen megnövekedett radioaktivitást mért a területen, amely tovább fokozta a háború hatásaival kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat.

Bár március 31-én az orosz csapatok kivonultak a zóna teljes területéről, azonban számos helyen aknákat és robbanócsapdákat, valamint nagy mennyiségű lőszert és robbanóeszközt hagytak maguk után. Ezért elkerülhetetlenné vált a terület akna- és lőszermentesítése. Ám a megbolygatott radioaktív porral szennyezett talaj miatt ez nem mindennapi feladat a szakemberek számára.

Az ukrán rendőrség bombaadat központja felkérte a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportját (IBDCWG – melynek magyar tagja a Tűzszerész Szolgálat) –, hogy nyújtson számukra technikai támogatást a terület mentesítéséhez.

Továbbá Az Európai Bizottság Belbiztonsági és Migrációs Főigazgatósága (DG Home) ennek kapcsán megkereste a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat által működtetett Közép-európai CBRN-E Kiképző Központot (CE CBRN-E TC), hogy a „piszkos” bombákhoz, azaz a hagyományos robbanóanyagon kívül egyéb veszélyes anyagot is tartalmazó eszközökhöz kapcsolódó ismereteit ossza meg az ukrán rendőrség tűzszerészeivel.

A szakmai segítségnyújtást Magyarország belügyminisztere az országos rendőrfőkapitány javaslatával egyetértve támogatta és feladatként határozta meg a CE CBRN-E TC számára:

  • képzési támogatás nyújtását;
  • humanitárius célú segítségnyújtás keretében, védőeszközök és sugárfelderítésre alkalmas berendezések biztosítását;
  • a CE CBRN-E TC más tagországai által technikai támogatásként felajánlott segélyek koordinálását, valamint
  • a segélyszállítmányok eljuttatását az ukrán rendőrség tűzszerész egysége számára.

Az első, a csernobili zónába induló segélyszállítmány átadása 2022. május 27-én a beregsurányi közúti határátkelőhelyen volt. Itt az ukrán tűzszerészek és a Caritas munkatársai a CE CBRN-E TC készleteiből egyéni sugárzásmérő dozimétereket, sugárszennyeződés ellen védelmet nyújtó légzőkészülékeket, maszkokat, ruhákat és az ezekhez tartozó kiegészítőket vettek át.

A következő szállítmányhoz további hat ország ajánlott fel újabb felderítő eszközöket és védőöltözeteket az ukrán tűzszerészek csernobili missziójának támogatására.

police.hu/Dankai Péter