Magyar mint idegen nyelv tanfolyam Kisvárdán

2022. június 4., 14:32 , 1111. szám

A Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás sikeres pályázatának köszönhetően ingyenes magyar mint idegen nyelv oktatás vette kezdetét május végén Kisvárdán az átmenetileg ott élő menekültek részére.

„A nyelvi akadály számomra nagyon nehéz volt, ennek ellenére nagyon hálás és elégedett vagyok ezzel a nyelvtanulási lehetőséggel” – fogalmazott a tanfolyam egyik résztvevője.

A tanfolyam szervezői kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a menekült családok számára biztosítani tudják a magyar nyelv elsajátításának lehetőségét. Erre kiváló lehetőséget biztosítanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Tanuljunk együtt magyarul! program különböző szintű képzési formái.

„Nagyban különbözik azoktól a nyelvektől [a magyar], melyeket eddig beszéltem, ezért nehéz elsajátítani, de ez a nyelvtanfolyam tényleg hasznos, és segít a magyar nyelv alapjainak elsajátításában” – fogalmazott Dása Harkivból menekült egyetemista, aki már korábban próbálkozott önerőből, internet segítségével elsajátítani a magyar nyelvet.

Az oktatás online és jelenléti kereteken belül kezdő és haladó csoportban zajlik, a jelenlegi tervek szerint egy éven keresztül, heti két alkalommal.

A tanulók minden szükséges felszerelést, tankönyveket térítésmentesen kaptak meg, emellett a tanfolyamok megvalósulásához szükséges technikai felszerelések biztosítását, koordinálását és az oktatás megszervezését a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás vállalta.

TV21 Ungvár/K. K.