Vasárnapi üzenet: 2022. június 5.

2022. június 5., 08:37 , 1110. szám

„Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”  (Efézus 4, 22–24)

Pál apostol így szólítja meg a levél címzettjeit: „Az Efézusban élő és Krisztus Jézusban hívő szenteknek.” Ebből a megszólításból tudjuk, hogy egy hívő közösségnek ír. Pontosan ezért is olyan érdekes a mostani felszólítás: „Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott.” Ezek szerint mégse annyira szentek az efézusi hívő közösség tagjai. Hiszen még mindig vannak olyan cselekedeteik, amelyek arra utalnak, hogy azok a régi életükből visszamaradt bűnös természet gyümölcsei. Nyilvánvaló, hogy amikor valaki Krisztusban újjá lesz, és hitre jut, akkor megváltozik az élete, de nem lesz tökéletessé. Viszont tudatába kerül annak, hogy naponta szüksége van Isten megújító kegyelmére.

Az úri imádságban naponként így imádkozunk: „Bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek.” Sokan elvárják a hívő emberektől, hogy tökéletesek legyenek, soha semmiben meg ne botoljanak. Hamis és képtelen elvárás. A hívő emberek is naponta megbotlanak, de megvan az a képességük, ami másnak nincs. A kegyelemre támaszkodva újra fel tudnak állni, minden bukás után képesek újrakezdeni, mert Istent szerető Atyjuknak ismerik, Krisztus által, aki nem kívánja a bűnös ember halálát, hanem azt, hogy megtérjen gonosz útjáról és éljen. Éppen ezért kapunk folyamatosan figyelmeztetést Istentől, hogy miben kell még változnunk, mi az a gonoszság, ami még jelen van az életünkben, és le kell vetkeznünk. Ezért nem megharagudni kell, hanem hálásnak lenni érte, hiszen így válunk egyre inkább krisztusivá.

Azt mondja: „Vessétek le a régi élet szerint való óembert!” Lehet, hogy egyszer már megtettük, csak az a baj velünk, hogy képesek vagyunk néhány ruhadarabot újra felvenni. Ma nézz szét a lelki ruhatáradban, mi az, amit már ki kellett volna dobni, de eddig még sajnáltad, és lásd meg azt is, hogy mi az az új, amit Krisztus kínál neked! Krisztus ruhatárában igazság és szentség van, s aki magára veszi ezeket, úgy kell járnia, hogy minden igyekezetével őrizze a tisztaságukat. Hiszen hiába öltözik valaki tiszta ruhába, ha estére már a sárban fetreng. Utálatos az ilyen kettős élet az Úr előtt, reggel még Bibliával a kézben, este pedig már az árokparton. Vigyázz arra, hogy szánt szándékkal ne mocskold be az új ruhádat! Ha pedig mégis folt esett rajta, engedd, hogy Jézus vére újra megmossa. Az új embert – aki Krisztus igazságába és szentségébe öltözött – már nem a maga kívánságai vezérlik, hanem az a vágy, hogy Isten tetszésére éljen. Megvan-e ez a vágy a te szívedben? Hogy miként kell az Isten tetszésére élni, azt a Bibliát olvasva tudod meg. Olvasd naponta, és találkozz rajta keresztül azzal az Istennel, aki az életedet az örök haláltól megváltotta és naponként meg akar újítani az ő szeretetével.

Ima: Uram, köszönöm neked az új ruhát, amit tőled kaptam. Köszönöm, hogy a Biblián keresztül megtanítasz igazságban és szentségben járni. Köszönöm neked, hogy akkor sem hagysz magamra, ha megbotlok, és egyedül képtelen vagyok továbbmenni. Őrizz meg attól, hogy visszaéljek bármikor is ezzel a kegyelemmel. Kérlek, naponta adj vágyat a szívembe a veled való közösség után, és újíts meg a te szereteteddel! Ámen.

Barta Attila,
fornosi lelkipásztor