XI. Kárpátaljai Tehetségnap: eredményes tanévet zárt a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

2022. június 5., 11:50 , 1111. szám

Tizenegyedik alkalommal került sor a Kárpátaljai Tehetségnapra a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA), a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógus­szövetség (KMPSZ) közös szervezésében június 4-én.

A rendezvényen – melynek a főiskola Esztergom terme adott otthont – a jelenlévőket Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója köszöntötte. „Általában ez a tehetségnap az, amely bebizonyítja, hogy Kárpátalján a tehetség mennyire sokszínű, hiszen az az erdő is nagyon csendes lenne, ahol csak egyféle madár énekelne” – emelte ki Váradi Natália: „A Jóisten senkit nem küldött a földre tehetség nélkül, olyan ajándék nélkül, amellyel boldogulhat ezen a földön. És ha mindannyian megtesszük azt, amit ő ránk bízott, a saját helyünkön, ahova vezetett minket, akkor ez összerakódik, mint egy mozaik.”

A „GENIUS” JA igazgatója ezután összegezve a mögöttük álló tanévet elmondta: az Alapítvány 15 kárpátaljai tehetségpontjában több mint 2000 gyerek tanult és 300 oktató dolgozott. A bentlakásos, 3x3 napos tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégéken közel 270 gyerek vett részt. Megszervezték a hagyományos sportrendezvényeket és 11 tábort,  melyeken közel 700 gyerek vett részt. A művészeti programok zongoraképzéssel egészültek ki, emellett sor került a „Szól a fülemüle!” Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatóra is. Az Alapítvány számos ösztöndíjprogramot koordinált érintve a középiskolásokat és a felsőoktatásban részt vevőket egyaránt.

Beszédének végén Váradi Natália örömmel jelentette be, hogy a 12 nyári táborra ugyan 360 szabad hely volt, az Alapítvány azonban úgy határozott, hogy mind az 507 jelentkező részt vehet majd a hamarosan induló programokon.

Felidézve a trianoni békediktátum okozta szomorú következményeket, majd a magyar kormány 2010. május 31-i döntését, mely szerint június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánították, Orosz Ildikó a II. RF KMF és a KMPSZ elnöke aláhúzta: a magyar parlament 12 évvel ezelőtt jelképes döntést hozott: tegyen meg mindent minden magyar – éljen bárhol a világban – annak érdekében, hogy megőrizzük és továbbadjuk kultúránkat. Orosz Ildikó, köszönetet mondott a támogatóknak, a „GENIUS”-alapítvány munkatársainak, az oktatóknak, a szülőknek és a részt vevő gyerekeknek egyaránt. „Nincs olyan helyzet, melyből ne lehetne felállni, sőt, sokszor megerősít a nehéz helyzet. […] Azt kívánom mindenkinek, hogy a több százezer magyar imája, akik értünk imádkoznak most Csíksomlyón, hallgattassék meg, és valóban minél hamarabb jöjjön el a béke és a nyugalom” – fűzte hozzá a főiskola elnöke.

A köszöntőket követően Sárady Bence, a III. ZeneVarázslat című képzés és hangverseny résztvevője ült a koncertzongorához, s eljátszotta Kos-Anatolsky Prelude darabját, majd Kosztyu Fanni, a Bátyúi Líceum tanulója, a KMPSZ költészet napi szavalóversenyének első helyezettje Babits Mihály Áldás a magyarra című versét szavalta el. A VII. „Szól a fülemüle!” Népzenei és Néptánc Tehetségkutató hangszeregyüttes kategória második helyezettje a Kokas Népzenei Tehetséggondozó és Fejlesztő Jótékonysági Alapítvány Zenekara volt, akik ezúttal szatmári muzsikát játszottak.

2021 őszén is meghirdették az Ady Endre-ösztöndíjat a kiemelkedően tehetséges 6–11. osztályos, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók számára. Vidékünkről 15 oktatási intézményből 52 tanuló pályázott, akik közül 24-en részesülhettek 100 000 forint összegű támogatásban. Ők a rendezvény keretében kapták kézhez az ösztöndíjakat és az emléklapokat.

Ezután Turjanica Emília, a VII. „Szól a fülemüle!” Népzenei és Néptánc Tehetségkutató hangszeres szólista kategóriájának második helyezettje kalotaszegi invertitát és szaporát mutatott be. Őt követte a színpadon Demeter Csenge, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola növendéke, a III. ZeneVarázslat képzés résztvevője, akinek előadásában Isaac Berkovich Preludium e-moll zongorajátékát hallhatta a közönség.

Május 13-án került sor a XVI. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferenciára, melyen 34 fiatal kutató mutatta be előadását öt szekcióban. A konferencia jelen lévő résztvevői és témavezető tanáraik számára Orosz Ildikó, a főiskola elnöke adta át az okleveleket és a díjakat.

A díjak átadása után a VII. „Szól a fülemüle!” Népzenei és Néptánc Tehetségkutató hangszeres szólista kategóriájának második helyezettje, Hadar Lara Martina szatmári csárdásokat adott elő, majd az elmúlt tanévben a KMPSZ által szervezett tantárgyi vetélkedőkön első helyezést elért tanulóknak Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke „GENIUS” Tehetségtallérokat adott át.

A Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola fiatal növendékei, Takács György és Bogacsov Volodimir, akik szintén résztvevői voltak a III. ZeneVarázslat képzésnek, egymást váltva a zongorán játékokkal csaltak mosolyt az arcokra. Utóbbi tanárával, Paszicsnik Olgával négykezest adott elő.

2021 szeptemberében 26-an nyertek felvételt a Zrínyi Ilona Szakkollégiumba, akik tudományos fokozattal rendelkező tutoraikkal tíz hónapon át végeztek tudományos kutatói munkát. Év közben egy fő lemondott ösztöndíjáról, így 25 ösztöndíjas hallgató és tutora részesült oklevélben.

A „GENIUS” JA Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériuma által folyósított támogatás felhasználásával ösztöndíjat hirdetett Magyarországon szerzett felsőfokú oklevelek (diplomák) és PhD/DLA-fokozatok ukrajnai honosításának támogatására ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára a 2021-es évben. Az ösztöndíjra egy fő nyújtotta be kérelmét, akinek pályázatát a Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács pozitívan bírálta el. A tanúsítványt Orosz Ildikó adta át Tompa-Bacskó Évának, a Beregszászi Petőfi Sándor Gimnázium pedagógusának, aki BsC diplomáját honosíttatta sikeresen.

A program végén Váradi Natália köszönetet mondott Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosnak, a Miniszterelnökség családokért felelős tárca nélküli miniszterének, a Nemzeti Tehetség Programnak, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, a II. RF KMF-nek az anyagi támogatásért, valamint a tanácstagoknak, a koordinátoroknak, az oktatóknak, a munkatársaknak pedig a kitartó, áldozatos munkáért, s bejelentette: a korábbi ösztöndíjprogramok a jövőben is folytatódnak.            

Cs. A.