A kijárási tilalomról

2022. június 6., 17:29 , 1110. szám

„Azt hallottam, hogy nálunk is bevezethetik a kijárási tilalmat. Mit jelent ez a gyakorlatban?”

– A kijárási tilalom (комендантська година) a katonai parancsnok (військовий комендант) által elrendelt korlátozó intézkedés, amelynek értelmében tilos a polgároknak az utcán és nyilvános helyeken tartózkodni a nap bizonyos szakaszaiban – például este 19 órától reggel 7 óráig – egy adott településen, amelyre vonatkozik az Ukrajna elnöke által kihirdetett hadiállapot vagy vészhelyzet.

A kijárási tilalom bevezetésének és fenntartásának rendjét külön rendelet szabályozza (Пос­танова Кабінету Міністрів України від 8 липня 2020 р. № 573 «Порядок здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан»).

A kijárási tilalom betartását az erre a katonai parancsnok által felhatalmazott, lőfegyverrel és speciális eszközökkel felszerelt járőrök ellenőrzik. A járőrök a fegyveres erők, a nemzeti gárda, a határőrség katonáiból, a rendőrség munkatársaiból állhatnak.

A kijárási tilalom idején csak a katonai parancsnoki hivatal (військовa комендатурa) által kiadott engedélyek/igazolások birtokában lehet az utcán és más nyilvános helyen tartózkodni. Az engedélyek csak a személyazonosságot igazoló okmánnyal együtt felmutatva érvényesek. Az engedélyek csak azon a településen (kistérségben, régióban) érvényesek, amelynek katonai parancsnoka a kijárási tilalmat elrendelte, és ezeknek az igazolásoknak a nyilvántartását a szóban forgó katonai parancsnok hivatala végzi. A kijárási tilalom idején közterületen tartózkodni jogosultaknak a szolgálati vagy civil járműveik használatát is engedélyeztetni szükséges.

A kijárási tilalom alatt a kijárási tilalom hatálya alá eső területre belépni, illetve onnan kilépni csak a katonai parancsnoki hivatal által kijelölt ellenőrző pontokon keresztül lehet.

A kijárási tilalom által érintett területre a belépés (beutazás) idegeneknek csak indokolt esetben engedélyezett:

• részvétel a nemzeti érdekek érvényesítésében, a konfliktus békés rendezésében vagy humanitárius ügyekben;

• diplomáciai és konzuli feladatok ellátása, többek között olyan nemzetközi szervezetek tevékenységében való részvétel, amelyeknek Ukrajna tagja vagy résztvevője.

A járőr törvényes rendelkezésének vagy követelésének megtagadása pénzbírságot, közérdekű vagy javítómunkát, esetleg 15 napig terjedő közigazgatási elzárást vonhat maga után. Ha a szabálysértő ellenállást tanúsít, 17 000–34 000 hrivnya pénzbírsággal vagy 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A szóban forgó 573-as számú rendelet 16. pontja részletesen leírja, hogy mire jogosultak a járőrök. A lényeg, hogy ne feledjük: a járőr tagjai fizikai erő vagy akár lőfegyver alkalmazására is jogosultak, ezért utasításaikat célszerű vita és késlekedés nélkül végrehajtani.

hk