Szerte a Kárpát-medencében megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról

2022. június 6., 13:15 , 1111. szám

A határon túli magyar területek mindegyikén az emlékezésről szólt június 4. A Felvidéken tánccal, a Délvidéken istentisztelettel készültek, Kárpátalján pedig a háború miatt csendes megemlékezést tartottak. Ausztráliában sem feledkeztek meg a nemzeti összetartozás napjáról: ott az összetartozás tüzét gyújtotta meg a helyi magyar közösség – hangzott el az M1 Híradójában.

A magyarok határok nélküli összetartozását szimbolizálta az összetartozás tánca. Korpás Éva zenéjére ezerötszáz gyerek táncolt a révkomáromi Klapka téren. Az internet segítségével további 150 Kárpát-medencei óvoda, iskola és hagyományőrző csoport csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Szövetség (felvidéki egyesített magyar párt – a szerk.) elnöke arról beszélt: a magyar nemzet tagjai, bárhol is élnek a világban, összetartoznak, ahogyan a felvidéki magyarok is. „Hinnünk kell magunkban, hinnünk kell egymásban. Gondolkodhatunk különbözően, láthatjuk a világot különbözően, lehet eltérő véleményünk, de ha erősek akarunk lenni, és meg akarunk maradni a Felvidéken, kell, hogy legyen egy közös célunk. Az, hogy gyermekeink, unokáink magyarként boldoguljanak szülőföldjükön” – mondta Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A nemzeti összetartozás napján ünnepi szentmisét tartottak a délvidéki Királyhalmán. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kiemelte: a 2010-ben a nemzeti összetartozás napját rögzítő törvény mérföldkő a nemzetpolitikában. „Meggyőződésem, hogy ennek a törvénynek az elfogadása egy olyan megkerülhetetlen, kimozdíthatatlan mérföldkövet jelent a nemzetpolitikában, amelynek az elfogadásától minden mássá vált magyar–magyar viszonylatban” – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A csíksomlyói búcsúra több mint 200 lovas zarándok érkezett Erdélyből és Magyarországról, akik megemlékezést tartottak a Székely Hadosztály emlékműnél. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt mondta, nem elég megőrizni az értékeket, a nyelvet, a kultúrát és a hagyományokat, építkezésre is szükség van.

Az anyaországtól egyik legtávolabb élő magyar közösségben meggyújtották az összetartozás tüzét. A Brisbane-i Magyar Ház kertjében gyűltek össze az ott elő magyar családok.

2020-ban a trianoni békediktátum 100. évfordulójára meghirdetett Összetartozásunk Tüze programhoz az idén 23 ország 316 településéről csatlakoztak a magyar közösségek.

(hirado.hu/Kárpátalja)