Kárpátaljai diákok a IV. MCC FIT Kaland Tehetségversenyen

2022. június 7., 11:50 , 1111. szám

A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség (MCC FIT) Programja által szervezett FIT Kaland Tehetségverseny idei döntőjét június 3-án rendezték meg. A negyedik alkalommal megszervezett megmérettetésre közel százan jelentkeztek. A legjobb 11 csapat a budapesti döntőben személyesen is bemutathatta az elkészített projekteket, melyek között szerepelt a Kárpátaljáról érkezett nagyberegi Kinnamina csapat is.

A tehetségverseny egy egyedülálló, több képzési területet felölelő országos tanulmányi csapatverseny, amely a teljes Kárpát-medencei negyedikes általános iskolás korosztályt szólítja meg. A FIT Kaland célja, hogy a gyerekek csapatban együttműködve dolgozzanak egy izgalmas projekten, amelynek révén a FIT Program képzési koncepciója mellett a mindennapokban fontos területekkel ismerkedhetnek meg közelebbről.

Idén a több területet felölelő projektfeladat középpontjában az időutazás állt. A jelentkező 3 fős csapatok képzeletbeli időutazókként egy választott korban játszódó társasjátékot mutattak be, melynek elkészítésénél nagy figyelmet fordítottak a saját kezűleg megtervezett és elkészített kiegészítők, valamint a korhű jelmezek és fizetőeszközök kivitelezésére is. Mindezt egy videóban be is kellett mutatni és elmagyarázni a játékszabályokat.

Kurmai Szilvia, a Kinnamina csapat koordinátora már nem először vett részt ilyen titulusban a kalandversenyen, hisz 3 évvel ezelőtt is – bár akkor egy teljesen más csapattal – kipróbálták magukat a megmérettetésen. „Az idei projektfeladat is rendkívül izgalmas volt, hisz nem korlátozta a gyerekek kreativitását: egy társasjáték elkészítésénél te találod ki a szabályokat” – nyilatkozta Szilvia, akinek három éve a kisfia, idén pedig a kislánya szerepelt a kalandversenyen. A lányok – bár többnyire online tartották a kapcsolatot – egy roppant izgalmas társasjátékot készítettek el a HonfoglaLó néven, amelynek az a célja, hogy a játék térképén keletről nyugati irányba haladva eljussunk a Kárpát-medencébe és ott felépítsünk egy emlékművet.

„Az MCC kárpátaljai csapata nagy örömmel fogadta, hogy otthonról is jelentkezhettek a kalandversenyre, az pedig végképp hatalmas büszkeség a számunkra, hogy a közel száz csapatból a kárpátaljai Kinnamina csapat is itt lehet a legjobb 11 között” – mondta Dobsa Beáta, az MCC kárpátaljai képviseletének vezetője. Elmondása szerint rendkívül jó látni azt, hogy ebben a nehéz helyzetben is utat tör a tehetség, továbbá bíznak abban, hogy ez a jövőben is így marad, aminek segítéséért az MCC kárpátaljai csapata mindent megtesz, hisz a tehetségeké a jövő.

A döntőbe jutott csapatok mindegyike értékes nyereményekkel térhetett haza Budapestről, az első helyezett tagjai az ajándékok mellett felvételt nyertek a FIT Programba is.       

SD