Amerikai orvosokból álló önkéntesek segítettek a Rákóczi-főiskolán

2022. június 9., 19:31 , 1112. szám

A Baptista Szeretetszolgálat szervezésében önkéntes egészségügyi szakemberek érkeztek az Amerikai Egyesült Államokból a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára június 7-én.

Utazásuk célja, hogy segítsenek a helyieknek és a Rákóczi-főiskola kollégiumaiban elszállásolt menekülteknek az orvosi ellátás igénybevételének megkönnyítésében. Az eredetileg egynaposra tervezett program a nagy igény miatt háromnapos lett.

Egy általános állapotfelmérést, regisztrációt és vérnyomásmérést követően a páciensek panaszaik szerint választhatták meg a kezelőorvost. A magas színvonalú, nagy értékű orvosi felszereléssel történő vizsgálatokon felül a betegeket gyógyszerekkel és vitaminokkal is ellátták az önkéntes szakemberek.

„Már több mint 800 helyi lakosnak és Belső-Ukrajnából érkező menekültnek segítettünk a Beregszászi kistérségben” – számolt be az egészségügyi programról Nagy Lívia, a Kárpátaljai Baptista Jótékonysági Alapítvány ügyvezető igazgatója, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat képviseletében. Hozzátette, az orvosok nemcsak vizsgálatokat, hanem kezelést is végeznek, nagy mennyiségű gyógyszer- és gyógyászatieszköz-adománnyal érkeztek.

A Baptista Szeretetszolgálat Kárpátalján a háború kitörésének első napjától szállással és élelmiszerrel segíti a helyi lakosokat és a menekülteket. Ma napi szinten több mint ezer ember étkeztetését biztosítjuk – mondta Nagy Csaba, a Kárpátaljai Baptista Jótékonysági Alapítvány elnöke.

„Emellett azt látjuk, hogy nagy szükség van az egészségügyi segítségre is mind a helyiek, mind a menekültek körében. Ezért gyógyszeradományt és ingyenes kivizsgálási, ellátási lehetőséget is biztosítunk” – tette hozzá.           

kmf.uz.ua/K. K.