Ungváron közel 1000 menekültet étkeztetnek naponta

2022. június 9., 12:07

A Kárpátaljai Gasztronómiai Zászlóalj közreműködésével mintegy ezer, Ungváron lakó belső menekült étkezik ingyen. Ezt a zászlóalj HR-menedzsere, Valerija Popovics közölte.

Elmondása szerint a belső menekülteket jótékonysági szervezetek pénzéből étkeztetik naponta kétszer. Több áttelepült elmondta, hogy finoman főznek, jól laknak a kapott étellel, de kényelmetlen nekik oda, Ungvár külvárosába eljutni. Sokkal kényelmesebb volt, amikor az Ung-parton, a gyalogos híd közelében volt az étkezde.

Natalia Szidorenko, aki kétszer is elhagyni kényszerült lakóhelyét, több mint két hónapja dolgozik a Gasztronómiai Zászlóaljban. Mint mondta, 2014-ben elhagyták Luhanszkot, akkor Szeverodonyeckbe költöztek, most pedig a történet megismétlődött: családjával – szüleivel és lányával – Ungvárra költöztek.

A Kárpátaljai Gasztronómiai Zászlóaljban összesen mintegy 50 ember dolgozik. Van egy bizonyos számú ember, aki minden nap dolgozik, és csekély fizetést kap ezért. A Delfin étteremben napi 2–3 ezer hazai menekült evett. Ők a városi vagy a megyei tanács által kiadott kuponokra kaptak étel. Most az kaphat ingyen reggelit vagy ebédet, aki a gasztronómiai zászlóalj étkezdéjének bejáratánál felmutatja a személyi igazolványát a lakcím bejegyzéssel.

(mukachevo.net/RV)