Kuleba: Oroszország változatlanul a háborúra összpontosít

2022. június 15., 09:45 , 1112. szám

Továbbra sem közeledtek az álláspontok az ukrán–orosz béketárgyalások folytatásának lehetőségét és célszerűségét illetően.

Már megint Törökország bizonyult a legoptimistábbnak az egyeztetések folytatásával kapcsolatban.

„Pozitív jelzéseket hallunk a tárgyalási folyamat lehetőségéről” – jelentette ki a napokban Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter, akit a korrespondent.net idéz.

Szerinte az Oroszország és Ukrajna közötti háború tárgyalásos lezárása az egész világ érdeke. „Ma pozitívabb hangulat uralkodik a tárgyalási folyamat újrakezdése szempontjából, mint néhány héttel ezelőtt” – vélekedett, konkrétumokat azonban nem árult el.

Pedig már csak azért is jó lett volna konkrétumokat hallani, mert ezzel szinte egy időben Moszkvában kijelentették, hogy jelenleg lehetetlen megszervezni Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozóját.

„Álláspontunk jól ismert. Minden csúcstalálkozónak eredményesnek és jól előkészítettnek kell lennie. Tudjuk, hogy az ukrán fél kiszállt a tárgyalási folyamatból. Ezért most nem beszélhetünk egy ilyen csúcs előkészítésének lehetőségéről” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az államfők találkozójához újra kellene indítani a tárgyalási folyamatot a kér ország küldöttségeinek szintjén. Ugyanakkor kijelentette, Volodimir Zelenszkij azon követelése, hogy vonják vissza az orosz csapatokat az invázió kezdete, azaz a február 24. előtt elfoglalt pozícióikba, nem felel meg az orosz félnek, ezért Ukrajnának „változtatnia kell megközelítésén, hogy azt elfogadhassuk alapként”.

Ugyanakkor az RBK – Ukrajina a Bild alapján arról ír, Olaf Scholz német kancellár szerint Vlagyimir Putyin képtelen belátni, hogy ukrajnai háborús tervei eredendően reménytelenek.

„Mivel nem sikerült elfoglalnia egész Ukrajnát, és kivonta csapatait Kijev alól, most keleti területeket bombáz, különösen a Donbászt, és láthatóan úgy gondolja, hogy ha mindent lebombáz, akkor az az Oroszországi Birodalom részévé válhat” – jelentette ki az orosz elnök terveiről szólva Scholz.

A kancellár szerint az Oroszországi Föderáció agressziója miatt bevezetett gazdasági szankciók már kezdik korlátozni Oroszország fejlődési lehetőségeit. Putyin csak akkor tud megszabadulni a szankcióktól, ha „kivonja csapatait, és igazságos békét köt Ukrajnával”.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumában ugyanakkor kétségesnek tartják, hogy Ukrajna és Oroszország között tárgyalásokra kerülhet sor a közeljövőben. Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, az USA mindent elkövet, hogy megerősítse Ukrajna pozícióját arra az esetre, ha tárgyalóasztalhoz ül, „de úgy gondolom, hogy a tárgyalóasztal sajnos nem a közeljövő kérdése”. A korrespondent.net szerint a tisztviselő megjegyezte, egyelőre semmi jele annak, hogy Oroszország hajlandó lenne „jóindulatú” párbeszédet folytatni.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az a tény, hogy Moszkvában komolytalannak nevezték Zelenszkij elnök követelését, hogy vonják vissza az orosz csapatokat a február 24. előtti vonalakra, arra vall, hogy Oroszország továbbra is a háborúra összpontosít.

„Ez bizonyítja, hogy Oroszország továbbra is a háborúra összpontosít, nem a diplomáciára, és világos üzenetet küld a világnak: Oroszország útja a tárgyalóasztalhoz a csatatéren elszenvedett vereségeken keresztül vezet” – hangsúlyozta az ukrán külügyminiszter.

(zzz/korrespondent.net/rbc.ua)