Szeverodonyeck ostroma

2022. június 15., 08:33 , 1112. szám

Továbbra is Szeverodonyeck a donbászi szembenállás epicentruma – állapította meg múlt szerdai videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Ez egy ádáz csata, nagyon nehéz. Talán az egyik legnehezebb ebben a háborúban. Hálás vagyok mindenkinek, aki ezen a szakaszon védekezik. Sok szempontból itt dől el a Donbászunk sorsa” – fogalmazott az államfő.

Eközben Szeverodonyecktől mintegy 130 kilométerre északnyugatra, Izjumtól délre is fokozta erőfeszítéseit az orosz hadsereg. Délebbre, Popaszna körül szinte már „hagyományosan” folytatódott az öldöklő küzdelem.

A brit hírszerzés hétfői, az UNIAN hírügynökség által idézett jelentésében felhívja a figyelmet, hogy az arcvonal kulcsfontosságú, mintegy 90 kilométer hosszú középső szakasza a Donbászban, a Sziverszkij Donyec folyótól nyugatra húzódik.

„Ahhoz, hogy sikert érjen el a donbászi offenzíva jelenlegi műveleti szakaszában, Oroszországnak vagy ambiciózus akciókat kell végrehajtania a szárnyakon, vagy harcolva kell átkelnie a folyókon” – írják.

Emlékeztetnek, korábban az ukrán erőknek gyakran sikerült lerombolniuk a hidakat visszavonulás közben, míg Oroszország igyekezett megvalósítani azt a komplex koordinációt, amelyet az ellenséges tűz alatti nagyszabású átkelés igényel. Ugyanakkor az agresszor kezére játszhat, hogy az évszaknak megfelelően apad a Sziverszkij Donyec vízszintje, így az ukrán erőknek meg kell erősíteniük a gázlók védelmét – jegyzi meg a korrespondent.net.

Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának hétfői jelentése szerint a térségében az orosz alakulatok erőfeszítései mindenekelőtt arra irányulnak, hogy támadó hadműveleteket hajtsanak végre az ukrán csapatok bekerítésére Szeverodonyeck és Liszicsanszk térségében, elvágva a két várost Bahmut településsel összekötő ellátási útvonalat. Az ellenség tüzérségi támogatás mellett folytatta Szeverodonyeck ostromát, „részleges sikert érve el kiszorította az ukrán alakulatokat a városközpontból”. Sajtójelentések szerint a város mintegy 70%-a lehet az ellenség kezén, a harcok folytatódnak.

Mindeközben az ország északkeleti részén folytatódtak a tüzérségi párbajok Csernyihiv és Szumi megyéknek az orosz határhoz közeli területein. Harkiv térségében az oroszok erőiket főként állásaik megtartására és „csapataink Ukrajna államhatáráig történő további előrenyomulásának megakadályozására összpontosítják”. A Déli-Bug térségében az ellenség szintén állásai védelmére rendezkedett be. Erőfeszítései elsősorban a korábban elfoglalt területek megtartására irányulnak – közölte a vezérkar.

A harctéren kialakult erőviszonyokat igyekezett érzékeltetni minap egy közelebbről meg nem nevezett hírszerzési jelentésre hivatkozva a brit The Independent és az Ukrajinszka Pravda. Ezek szerint az orosz egységek a tüzérséget tekintve hússzorosan, a lőszertartalékokat nézve pedig negyvenszeresen múlják felül az ukrán erőket. Emellett az ukrán tüzérség hatótávolsága 25 kilométerben korlátozott (legalábbis a nagyobb hatótávolságú nyugati tüzérségi eszközök tömeges bevetéséig), míg az oroszok tizenkétszer nagyobb távolságról is lecsaphatnak.

Múlt csütörtökön Olekszij Reznyikov védelmi miniszter súlyosnak nevezte a helyzetet a fronton. Tájékoztatása szerint az ukrán veszteségek közel száz halottra és mintegy 500 sebesültre tehetők naponta.

„A Kreml továbbra is nyomást gyakorol a tömegével, megbicsaklik, erős ellenállásba ütközik, hatalmas veszteségeket szenved el. De egyelőre van ereje a front egyes szakaszain előretörni. Fontos, hogy összpontosítsunk. Akkor Ukrajna győzni fog!” – írta a Facebook közösségi oldalon a tárcavezető.

Olekszij Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója Mark Fejgin emberi jogi aktivista műsorában szintén érintette az ukrán veszteségek kérdését. „A konfliktus kezdetén átlagosan napi 100 embert veszítettünk. De az orosz hadseregben naponta 1 000-en haltak meg az első 20–30 napban. Most 200–300 esik el náluk naponta. [...] Így is van: egy az öthöz, egy a háromhoz, egy a hathoz. Így ingadozik” (a szembenálló felek napi veszteségének aránya – a szerk.).

Fejgin kérdésére, hogy ezen becslések alapján kijelenthető-e, hogy az ukrán hadsereg közel 10 000 katonát veszíthetett, így válaszolt: „Igen, valahogy így” – mutat rá a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírportálja.

Ami az ellenséget illeti, az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának hétfői összegzése szerint az orosz erők teljes becsült vesztesége Ukrajna területén a háború kezdete (február 24.) óta körülbelül 32 300 fő. Az ellenség veszített továbbá 1 432 harckocsit, 3 492 gyalogsági harcjárművet, 718 tüzérségi rendszert, 226 rakéta-sorozatvető rendszert, 97 légvédelmi eszközt, 213 repülőt, 178 helikoptert, 585 műveleti és taktikai szintű pilóta nélküli repülő szerkezetet, 125 cirkálórakétát, 13 hajót és csónakot, 2460 gépkocsit és tartálykocsit, 54 speciális technikai eszközt.

(ntk/unian.ua/pravda.com.ua/korrespondent.net/radiosvoboda.org)