Ukrajnát nem fenyegeti gabonahiány

2022. június 16., 14:46 , 1113. szám

Ukrajnát nem fenyegeti gabonahiány, a termelés ugyanis csaknem ötszöröse a hazai fogyasztásnak – jelentette be Markijan Dmitraszevics agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterhelyettes.

A politikus hangsúlyozta, Ukrajnában továbbra is több mint 20 millió tonna búza, kukorica és egyéb termény vár exportra. Ezenkívül lehetetlen az olaj és egyéb termékek kivitele az országból. Ez napról napra növeli a súlyos gabonahiány valószínűségét Afrika és a Közel-Kelet egyes országaiban, ami akár éhínséghez is vezethet. Ukrajna jelenleg is tárgyal a balti államokkal és Lengyelországgal a gabona vasúti szállításáról, ám a tengeri útvonal továbbra is prioritást élvezne – fogalmazott.

A miniszterhelyettes szerint amennyiben szeptemberig nem rendeződik az export kérdése, újabb probléma adódhat: nem lesz hol tárolni az új termést. Ukrajnának 75 millió tonna tárolókapacitása volt. Ebből a háború következtében 10 millió tonna tárolóhelyet elveszített, ugyanis azok a megszállt területeken vannak, néhány pedig megsemmisült – magyarázta Dmitraszevics.

TV21 Ungvár/K. K.