Koszorúzás a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban

Több mint 1100 éve élnek itt magyarok

2022. június 20., 08:36 , 1113. szám

Honfoglaló őseinkre emlékeztek a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban június 19-én, vasárnap. Ezúttal a háborús események miatt az ilyenkor szokásos, a korabeli magyarság életét, mesterségeit bemutató, nagyszabású interaktív rendezvény elmaradt. Idén az országunkban kialakult helyzet miatt csendes koszorúzással emlékeztek.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy a Tiszacsomán feltárt honfoglalás kori temető és település maradványai a bizonyítékai annak, hogy tizenegy évszázaddal ezelőtt honfoglaló őseink nemcsak átvonultak ezen a vidéken, hanem le is telepedtek. A KMKSZ 26 évvel ezelőtt, a honfoglalás 1 100. évfordulójára létesítette az egykori temető helyén a honfoglalási emlékparkot, ahol csodálatos környezetben emlékezhetünk meg honfoglaló őseinkről. Egyúttal a park feladata, hogy fiataljaink nemzettudatát erősítse, ez mindannyiunk egyik legfontosabb feladata – emelte ki a KMKSZ járási szervezetének elnöke.

A tiszacsomai Jancsi Szilveszter hazafias verset szavalt, majd Szűrös Mátyás beregszászi magyar konzul beszédében úgy fogalmazott: „Az emlékpark visszatükrözi a magyarság XX. századi kiszolgáltatottságát. Visszatekintve pontosan látjuk, hogy a magyarság a XX. század első évtizedeiben lezajlott európai dezintegrációnak miként vált vesztesévé. Feladatunk, hogy Magyarország a XXI. század eleji nagy európai átrendeződésének nem vesztese, hanem lehetőség szerint nyertese legyen. A XXI. században nekünk, mai magyaroknak erősebbé kell válnunk, mint amilyennek hisszük magunkat. Ez akkor lehetséges, ha semmilyen körülmények között nem mondunk le önrendelkezési jogunkról” – hangsúlyozta a magyar diplomata.

A beszédeket követően a jelenlévők – Kovács Attila ungvári és Szűrös Mátyás beregszászi magyar konzul, Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke és Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, Orosz Ildikó megyei tanácsi képviselő, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, valamint Sin József – megkoszorúzták az emlékpark Csirpák Viktória által megalkotott központi emlékművét, valamint Árpád vezér és Szent István királyunk szobrát.

Végezetül Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke az emlékezőket beinvitálta a látogatóközpontba, ahol egy frissítő elfogyasztása után megtekinthették a honfoglaló magyarok életét bemutató kiállítást.

Badó Zsolt