Kárpátalján eddig 7 000 diák jelezte továbbtanulási szándékát

2022. június 21., 09:03 , 1113. szám

Kárpátalján már közel 380 középiskolában befejeződött a 2021–2022-es tanév, azonban 140 intézményben még június 27-ig tart az oktatás. A megyében összesen 20 oktatási intézményt választottak a multiteszt megírásának helyszínéül. Ezenkívül a nemzeti multidiszciplináris tesztre való jelentkezés első, fő időszaka is lezárult. Mindazoknak, akiknek eddig még nem volt lehetőségük regisztrálni a fő vizsgaidőszakra, a pótvizsgaidőszak keretén belül tehetik ezt meg, amire augusztus 24. és 31. között kerül sor.

Marjana Maruszinec, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás Oktatási Osztályának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megyénkben közel 7 000 diák jelezte részvételi szándékát a multiteszten való részvételéről. „Ez az adat nem rossz, viszont lényegesen kevesebb jelentkező van idén 2021-hez képest, hiszen tavaly csaknem 12 000 tanuló jelezte, hogy szeretne részt venni a külső független értékelésen. A teszt megírására 10 nap áll rendelkezésre, a pontos dátumokat és helyszíneket később hozzuk nyilvánosságra” – tette hozzá.

Tovább folytatva elmondta, hogy egyes oktatási intézményekben a fizetős képzésekre a felvételizőktől motivációs levél benyújtását kérik, az államilag támogatott képzésekre jelentkezőknek viszont rendelkezniük kell az elvégzett sikeres multiteszttel.

Az oktatásügyi főosztály vezetője azt is megjegyezte, hogy közel 21 000 diák hagyta el Kárpátalját, így ők a jelenlegi tartózkodási helyükön fogják megírni a tesztet.

Maruszinec azt reméli, hogy végül többen akarják majd főiskolán vagy egyetemen folytatni a tanulmányaikat, mint az eddig jelentkezett hétezer diák, ugyanis több felsőoktatási intézmény is módosította a felvételi követelményeit.

A Kárpátaljára érkezett iskoláskorú menekültek száma mostanra a felére csökkent – mondta az oktatási vezető, majd hozzátette, hogy jelenleg közel 1 800-an tartózkodnak megyénkben. Az oktatásügyi főosztály vezetője kijelentette, hogy a gyermekek első osztályba történő felvételére vonatkozó kérelmek benyújtási ideje is lezárult. Ennek eredményeként a 2022–2023-as tanévben összesen több mint 12 ezer kisdiák fog először iskolapadba ülni, akik között áttelepültek is lesznek. Az illetékes azt is elmondta, hogy mindenki számára helyet fognak biztosítani a megye iskoláiban, ugyanakkor elismerte, hogy Kárpátalja nagyobb városaiban zsúfolásig megtelnek majd a tantermek.

TV21 Ungvár/D. P.