„Vannak, akik elindultak haza, viszont később visszatértek, mert a házukat lebombázták”

2022. június 21., 13:40 , 1113. szám

A Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) a lehetőségeihez mérten minden formában támogatja a bajbajutottakat, legyen szó akár kárpátaljaiakról, akár belső ukrajnai rászorultakról. Jól bizonyítja ezt az is, hogy a háború kezdete óta szinte minden kárpátaljai településre juttattak már segélyszállítmányokat. Emellett folyamatosan küldenek és szállítanak – főként élelmiszereket tartalmazó – adományokat Ukrajna több olyan pontjára, ahonnan megkeresés érkezik hozzájuk.

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka elmondta, hogy nap mint nap készítenek a menekültek számára egységcsomagokat a különböző gyülekezetekben és településeken. Ezenkívül az egész Beregszászi járás területén folyamatosan tartják azokkal a menekültekkel a kapcsolatot, akik a háború miatt földönfutóvá váltak. Eleget tesznek a megye vezetőségétől érkező kéréseknek, így folyamatosan küldenek segélycsomagokat a bajba jutott térségekbe.

„A közelünkben lévő menekültek számára minden tőlünk telhető segítséget megadunk, és én nagyon hálás vagyok Istennek azért, hogy hozzánk vezetett olyan külföldi testvéreket is, akik szívükön viselik az itt kialakult helyzetet, és érzik, hogy mindig jobb adni, mint kapni” – fogalmazott.

Az adományokat főként külföldi felajánlásból biztosítják és mindent elkövetnek, hogy mindig legyenek raktáron olyan hiánycikkek, amelyekre szükség van az adott területen. A segítségnyújtás mellett az egyházi intézmények több száz menekültet fogadtak be, akiknek a teljes ellátását is biztosítják mind a mai napig.

A főgondnok a sót, a napraforgóolajat, a száraz élelmiszereket is megnevezte hiánycikként, hiszen ezekre nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy tudjanak főzni, meleg ételt készíteni.

„Sajnos nem tudjuk, hogy mikor fognak enyhülni a körülmények, így gondolnunk kell a jövőre, ezért nagyon fontos, hogy tartalékot képezzünk” – hangsúlyozta Nagy Béla.

A szálláshelyekkel kapcsolatban elmondta, hogy van olyan intézmény, ahol 100 és 120 menekültet is el tudtak helyezni, viszont vannak olyan helyek, ahol ennél jóval kevesebbet. „A menekültek száma sokszor változik. Vannak, akik elindultak haza, viszont később visszatértek, mert a házukat lebombázták” – mondta tapasztalatból a főgondnok.

„Isten azért állított minket ide, erre a szolgálatra, hogy segítőtársak legyünk ebben a helyzetben a felebarátainknak és tegyünk meg mindent értük – fogalmazott. A KRE munkatársai a továbbiakban is folytatják karitatív tevékenységüket.

TV21 Ungvár/D. P.