Érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot

2022. június 22., 08:05 , 1113. szám

Érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot – közölte múlt csütörtökön internetes oldalán a Krónika erdélyi magyar napilap.

A határozat nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene. A székelyföldi Kovászna megye önkormányzatát és a zászlót elfogadó román kormányt a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma perelte be a jelkép miatt, majd a perbe beavatkozott a magyar jelképek és feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is. A román szervezetek hiányolták a román közösség szimbólumait a zászlóról.

Kovászna megye zászlajának hivatalossá tételét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes jelentette be tavaly szeptemberben, miután a bukaresti kabinet elfogadta a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium által beterjesztett kormányhatározat-tervezetet. A zászló kék sávokkal határolt középső, arany színű sávjában kék címerpajzs található, melyen ezüstkardot tartó páncélos kar látható. A kard szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a nap és a hold is láthatóak, a három csillag a megye három székére: Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékre utal. A zászlón látható címer Háromszék hagyományos címere.

A Brassói Táblabíróság korábban ugyanazon egyesületek keresete nyomán a Sepsiszentgyörgy városzászlaját elfogadó kormányhatározatot is érvénytelenítette első fokú ítéletében. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a múlt héten közölte: fellebbeznek az ítélet ellen.

(MTI/Kárpátalja)