Beregszászi segít beregszászit

2022. június 23., 18:09 , 1114. szám

Kerekesszékek, mankók, valamint több raklapnyi egészségügyi segédeszköz érkezett Beregszászba június 23-án a németországi Ukraine–Saarland–Berlin civil kezdeményezés gyűjtésének köszönhetően.

A németországi Ukraine–Saarland–Berlin civil szervezetben több Ukrajnából származó civil tevékenykedik, köztük Tetyana Mühlen is, aki Beregszászból települt ki, és a háború kirobbanását követően azonnal hozzákezdett a gyűjtések megszervezéséhez. Akciójának köszönhetően ezúttal már az ötödik szállítmány érkezett Kárpátaljára.

„Nagyon értékesnek tartom, hogy azok, akik beregszászi születésűek, de már a háború kitörése előtt is – akár évekkel – életvitelszerűen külföldön éltek, most segítenek Kárpátaljának, segítenek szülővárosuknak” – mondta Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere. Ezúton is megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon Tetyana Mühlennek, egykori beregszászi lakosnak, akinek köszönhetően már több segélyszállítmány is érkezett Beregszászba.

Jelen szállítmánnyal mozgáskorlátozottak számára is használható eszközök érkeztek Beregszászba, emellett gyermek- és felnőttpelenkákat, illetve tartós élelmiszereket is tartalmazott az adomány.

A berlini székhelyű civil összefogás még márciusban kérte fel a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulását (KHÖT), hogy segítsen a segélycsomagok Kárpátaljára történő szállításában, majd pedig az adományok célterületekre való eljuttatásában.

A mostani már az ötödik segélyszállítmány, amely sikeresen célba ér Kárpátaljára. Ahogy az eddigiekben is, a szállítmányokat egyformán osztják szét Kárpátalja – helyi önkormányzatok és karitatív tevékenységet végző szervezetek –, valamint a háború sújtotta területek között. „Ily módon már sikerült a koordinálásunknak köszönhetően szállítmányt eljuttatni Bucsába, Kijev megyébe, Harkivba, Krivij Rihbe és Dnyipropetrovszkba” – tudhattuk meg Rezes Károlytól, a KHÖT igazgatójától.

A most Beregszászba érkező egészségügyi segédeszközöket tartalmazó szállítmány közel fele annak a kamionnak, amelyet a berliniek küldtek. A másik részét, amely főként tartós élelmiszereket tartalmaz, a KHÖT a napokban fogja továbbítani Harkivba és más kelet-ukrajnai városokba.

„Biztatom a Beregszászban született, de jelenleg Beregszásztól távol élő testvéreimet, hogy segítsenek nekünk, segítsenek városunknak!” – hangsúlyozta Babják Zoltán.

TV21 Ungvár/K. K.