A beregszászi színház nyári programjairól

2022. június 24., 13:27 , 1113. szám

Mindig is kíváncsi volt, hogy mi zajlik a színfalak mögött? Ámulatba ejtette a színészek szinte varázsütésre történő „átalakulása”? Vagy csak egyszerűen foglalkoztatja a színház működése? Minden kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nyári programjai során.

A nyár és a jó idő beköszöntével megérdemlünk egy kis kikapcsolódást, testi-lelki felüdülést. Nyitnak a strandok, és megannyi szórakoztató program várja az érdeklődőket egész nyáron. Ahogyan a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház sem hagyja lebilincselő és szórakoztató programok nélkül a színházszeretőket.

Kulisszajárás címmel új, ingyenes programot indított a beregszászi színházi társulat, amely során lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára, hogy közelebbről is megismerhessék a színház varázslatos és titokzatos világát.

A közel másfél órás program során a résztvevők a színészek társaságában járhatják körbe a színház épületét, megismerve annak minden zegzugát, bepillantást nyerhetnek a színfalak mögé, és megismerhetik a színház működésének sajátosságait.

A program ideje alatt a résztvevők helyi vonatkozású színháztörténeti érdekességekről hallhatnak, az így szerzett tudásukat pedig rögtönzött kvízjátékon bizonyíthatják. A nagyszínpadon élvezhetik a színházi fények és hangok ámulatba ejtő erejét, valamint plakátvadászaton is részt vehetnek.

Nem utolsósorban pedig a beregszászi színházi hagyományokkal szorosan összefonódó Fedák Sári színművésznő jelmezeinek mását is magukra ölthetik a program résztvevői. Végül a szervezők lehetőséget biztosítanak egy közös kép készítésére az egykori primadonna beregszászi főterén álló szobránál.

A színház azonban nemcsak a felnőtteknek, hanem a fiatalabb generáció tagjainak is érdekes elfoglaltságokkal készül. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettel együttműködve egy új interaktív meseelőadást visz körútra nyáron a kárpátaljai magyar óvodások legnagyobb örömére.

A korábban nagy sikert arató meseelőadások sora ezúttal A kiskondás című mesejátékkal gazdagodik. Az előadás célkorosztálya a 3–6 év közötti gyermekek, akik az interaktív foglalkozás során megtanulhatják, milyen fontos érték az ember életében az önzetlenség, a bátorság és a segítségnyújtás. Az előadásokat követően a színészek feldolgozó foglalkozásokat tartanak majd a mese tanulságának hatékonyabb megértése érdekében.

A meseelőadás megvalósulását a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság támogatta, rendezője és dalszerzője Gál Natália színművésznő, a dalokat Jackánics László hangszerelte, a jelmez és a kellékek Papp Viktória kézműves munkáját dicsérik.

Elsősorban a nyári táborok, valamint a működő óvodák növendékei tekinthetik majd meg a meseelőadást.

Ezenkívül színházi irodalmi beszélgetéseket is szerveznek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ukrán szakos hallgatóival együttműködve. Ezen alkalmak során az ukrán–magyar kulturális és színházi kapcsolatok kerülnek górcső alá. A program helyszínét a Fedák Sári-művészkávézó biztosítja.

Mindezek mellett a beregszászi színház újraindítja korábbi nagy sikerű filmklubestéit is. Ezen alkalmak során olyan filmeket mutatnak be a nagyérdeműnek, amelyek kötődnek Kárpátaljához, a kárpátaljai magyarsághoz. Első alkalommal a Bunda Rita rendező és Bunda Szabolcs operatőr által készített Ismeretlen Kárpátalja című dokumentumfilm első és második részét vetítik. Ezt követően a szervezők közönségtalálkozóra várnak minden érdeklődőt, ahol lehetőségük lesz megismerkedni az alkotókkal, valamint érdekes kulisszatitkokkal gazdagodhatnak.

A beregszászi színház társulata mindezek mellett határon túli porondokon is fellép a nyári időszakban. A Pro Arte – Munkács civil egyesület által szervezett nemzetközi szobrásztábor során elkészült alkotásokat olyan magyarországi településeken állítják ki, melyek nagy hangsúlyt fektettek az ukrajnai menekültek befogadására. Ezen alkotások átadóünnepségeit a beregszászi színészek előadásai gazdagítják majd.

Matl Péter egyik, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület megrendelésére készült szoboralkotását a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színháznak ajándékozza. Ennek átadójára ugyancsak nyáron kerül sor.

Még a háború előtt több külföldi fesztiválfelkérés is érkezett a társulat felé. A színészek ezen alkalmakon való részvétele függ az aktuális határátjárhatóság szabályaitól. Mindazonáltal – a körülményektől függően – igyekeznek majd minden kérésnek eleget tenni.

A szervezők és együttműködők minden érdeklődőt és színházszeretőt tárt karokkal várnak a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nyári programjaira, amelyek díjtalanok, viszont előzetes regisztrációt igényelnek. Jelentkezni a +380963818464, +380997883374, +380664528505 telefonszámokon vagy a bszinhaz.szervezo@gmail.com e-mail-címen lehet. Iskolai csoportok és nyári táborok résztvevői előnyt élveznek.

K. K.