A KMKSZ Elnökségének nyilatkozata

2022. június 24., 15:39 , 1114. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) üdvözli az Európai Tanács azon döntését, melynek értelmében a tagországok jelentős része, köztük Magyarország is, támogatta Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát. A kialakult háborús helyzetben valamennyi ukrán állampolgár számára reménykeltő, hogy Ukrajna a jövőben teljes jogú EU tagországgá válhat.   

A KMKSZ üdvözli az Ukrajna és Magyarország közötti megromlott kapcsolatok helyreállítását célzó törekvéseket, melyet a közelmúltban lezajlott magas szintű egyeztetés is jelez. Örömmel értesültünk arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon tárgyalt Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. Mindenképp biztató, hogy a felek egyetértettek a párbeszéd folytatásának szükségességében. Ukrajna elnöke eredményesnek nevezte a magyar kormányfővel való tárgyalást. 

Ugyanakkor nyugtalanságra ad okot az, hogy az ukrán sajtóban újra erősödött a magyarellenes médiakampány, és tovább folytatódott a magyarok lejáratása.  

A KMKSZ köszönetét fejezi ki a magyar kormánynak mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket az ukrajnai háborús helyzetben a béke helyreállítása és a humanitárius helyzet enyhítése érdekében tesz. Nagyra értékeljük a menekültek megsegítése céljából hozott intézkedéseket, illetve a kárpátaljai lakosok és az ide érkezők megsegítését célzó felajánlásokat is.

Előremutatónak tartjuk, hogy idén is folytatódnak az anyaország által indított szociális programok és gazdasági támogatások, melyek az elmúlt években is nagyban segítették az itt élő közösség megmaradását, vidékünk fejlődését.

Ungvár, 2022. június 24.