Levendulás nap a beregardói Perényi Kultúrkúriában

2022. június 25., 10:29 , 1114. szám

A levendula számos felhasználási módjával ismerkedhettek meg a résztvevők a beregardói Perényi Kultúrkúriában tartott foglalkozáson június 23-án.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) még 2017-ben indította útjára a MunKaland nevet viselő programot gyermekek számára. A program célja, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a különböző szakmákkal, saját tapasztalatot szerezzenek, hogy a későbbiekben, a pályaválasztáskor valós élményeik legyenek, akár kedvet kapjanak a megtekintett szakmákhoz. Az alkalmak során a résztvevők ellátogatnak egy-egy intézménybe, műhelybe, érdekes helyre, hogy megismerkedhessenek a szakma rejtelmeivel. A mostani alkalommal a beregardói Hegyalja levendulamezőt tekinthették meg, amely valóban egy mesés hely a hegy aljában.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet az ArtSpace európai uniós programja keretében szervez szünidős programokat, hogy a fiatalok minőségi időt tölthessenek el együtt. A szervezet ezen alkalomból hívta meg a nagycsaládosokat a beregardói Perényi Kultúrkúriába, valamint a festői szépségű Hegyalja levendulamezőre.

A levendula mint gyógy-, fűszer- és dísznövény az elmúlt időszakban egyre népszerűbb alapanyaggá vált a hétköznapokban és a kézműves-foglalkozásokon is. A résztvevők a nap folyamán levendulás ajtódíszeket, valamint papírdekorációkat is készíthettek, de megkóstolhatták az illatos növényből készült süteményt is.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet rendezvényén a levendula mint a legváltozatosabban felhasználható gyógy-, fűszer- és dísznövény, valamint az ebből készített s díszített koszorúk a kicsik és a nagyok tetszését egyaránt elnyerte.

A program keretében a tagcsaládok a beregardói Hegyalja levendulamezőre is ellátogattak, ahová Hapcsuk Gergely, a Perényi Kultúrkúria gondnoka, a virágmező megálmodója és tulajdonosa kísérte el a fiatalokat. A virágok közt elkezdődött a MunKaland lényege: a gyerekek és anyukák megismerkedhettek a mediterrán növény termesztésének és feldolgozásának titkaival, örömeivel, nehézségeivel, valamint megtekinthették a virágból készült termékeket is.

„A beregardói Hegyalja levendulamező egy biogazdaság, sem vegyszert, sem pedig tápot nem használunk a virágok gondozása során, ugyanis ezeket mind az élelmiszeriparban, mind más iparágakban felhasználjuk” – tudhattuk meg a gondnoktól.

A levendulás nap jó alkalom volt arra, hogy a családok kikapcsolódjanak és új élményeket szerezzenek, ami különösen fontos a mostani nehéz időszakban.

A Perényi Kultúrkúriában megtartott foglalkozáson Kokas Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára délelőtt gyermekjátékokat és népi énekeket is tanított a fiataloknak.               

TV21 Ungvár/K. K.