Zelenszkij az Everest megmászásához hasonlította az EU-ba vezető utat

2022. június 25., 16:26

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ legmagasabb csúcsára, az Everestre való feljutás egyik állomásához hasonlította az európai uniós tagjelölti státusz megszerzését Ukrajna által. Az államfő péntek esti videoüzenetét a korrespondent.net idézi.

Az elnök arról beszélt, ma Ukrajnában az EU-csúcs történelmi döntése, Ukrajna tagjelölt státusza a téma.

Felszólította az embereket, „örüljünk egy kicsit. Csendesen, szerényen. Magunkért, szeretett államunkért. Érezzük át a pillanatot és ennek a pillanatnak az ízét.”

„Képzeljék el, hogy meghódítjuk az Everestet. Elérkeztünk az utolsó előtti ponthoz. Nem néztünk körül, nem is vettünk levegőt, mindjárt a csúcsra vezető további útról beszélünk. Milyen nehéz lesz leküzdeni az utolsó 1848 métert. Azonnal elfelejtettük és leértékeltük saját sikerünket” – mondta Zelenszkij.

Arra buzdított mindenkit, hogy „ne szégyelljenek a saját eredményeikről beszélni, és ne legyenek gyorsan felejtő és kisebb rendű nép”.

Mint kifejtette, azt mondjuk, „Ukrajnának megadták az EU-tagjelölti státuszt, de azt kell mondaniuk: Ukrajna megszerezte az EU-tagjelölti státuszt”.

„Hiszen nem az égből pottyant le, sokat tettünk ezért” – mondta.

Megjegyezte: az uniós csatlakozás hét követelménye nem okozhat gondot.

„Talán megijedünk ettől? Nem. Korábban több százat sikeresen teljesítettünk. Bizonyosan megtesszük ezt az utat. [...] Volt, hogy este nem tudtunk jegyet venni és reggel Európába repülni. Sorban álltunk, okmányok, vízumok, sok papiros, amelyeket irattartóban hordtunk, amelyeket minden olyan tisztviselő megkövetelt tőlünk, aki semmilyen módon nem tartozott elszámolással nekünk, elektronikus nyilatkozatok [...], de mindent megváltoztattunk” – mondta Zelenszkij.

„És az oroszokat is visszavetettük. És győzni fogunk. Mert akkor tisztelnek bennünket, ha tiszteljük magunkat. Nem kell örülni annak, hogy ez Moszkva arculcsapása. Büszkének kell lenni rá, hogy ez Ukrajnának szóló taps. Éppen ezért akarom magunkat az egységes családban látni. Ez inspiráljon bennünket. Megérdemeltük. Felfogtuk ezt. Mosolyogjanak, kérem! És küldjön mindannyiunkra jó éjszakát az Isten” – tette hozzá az elnök.

(korrespondent.net/Kárpátalja)