Háborús krónika: Rakétaterror

2022. június 29., 10:50 , 1114. szám

Az elmúlt napokban folytatódott az orosz haderő offenzívája a Donyec-medencében. Emellett a megszállók egyre többször mérnek rakétacsapásokat ukrajnai polgári létesítményekre a fronttól távol eső vidékeken is.

Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának hétfő esti jelentése szerint a Poltava megyei Kremencsukban az egyik orosz rakéta bevásárlóközpontba csapódott, amelyben civilek tartózkodtak. Dmitro Lunyin, a Poltava Megyei Katonai Közigazgatás vezetője keddre virradóra 15 halálos áldozatról számolt be, de a katasztrófaelhárítók még folytatták a romok átvizsgálását. Lapzártánkig a halálos áldozatok száma 18-ra nőtt.

Hétfő esti videoüzenetében Volodimir Zelenszkij elnök közölte, Oroszország majd 2 800 különböző cirkálórakétát, valamint több százezer légibombát és rakétalövedéket használt fel Ukrajna ellen.

„Ez nem egyéb, mint terror” – állapította meg.

Egyébként a hét végén a korábbiaknál is gyakrabban csapódtak be rakéták Ukrajna területén. A Forbes szerint június 25-én és 26-án az orosz erők 60–80 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki Ukrajnára 150–220 millió dollár értékben.

Fehéroroszországot is belerángatnák

Az ukrán elnök vasárnapi videoüzenetében ismét foglalkozott annak lehetőségével, hogy Moszkva Fehéroroszországot is bevonja a háborúba.

„Külön szeretnék ma Fehéroroszország polgáraihoz szólni – civilekhez és egyenruhásokhoz egyaránt. Önöket bevonják a háborúba. Még aktívabban, mint februárban és tavasszal. A Kremlben már mindent eldöntöttek önök helyett. Az életük értéktelen számukra. De önök nem rabszolgák és nem ágyútöltelék, nem kell meghalniuk. És lehetőségük van rá, hogy ne hagyják senkinek, hogy eldöntse, mi vár önökre ezután” – idézi Volodimir Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda.

Az államfő meggyőződésének adott hangot, hogy a fehérorosz nép Ukrajnát támogatja, nem a háborút.

Az orosz tartalékosokon a sor

Moszkvában valószínűleg nem elégedettek csapataik teljesítményével, hiszen ismét arról szólnak a hírek, hogy vezetőváltás történt a „speciális katonai művelet” élén. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) információiból arra következtet, hogy az ukrajnai hadműveleteket immár Gennagyij Zsidko vezérezredes irányítja.

Eközben Oroszország folytatja a „rejtett mozgósítást”, a Kreml ennek érdekében a törvények módosításához folyamodik. A brit hírszerzés úgy tudja, az Állami Duma napirendre tűzte a katonai szolgálatról szóló törvény módosítását, ami lehetővé tenné, hogy a fiatalokat mindjárt a nagykorúságuk elérése után szerződéses katonaként foglalkoztassák, ezzel megkerülve a sorkötelesek katonai kiképzésének követelményeit.

London szerint az elkövetkező hetekben az orosz hadművelet valószínűleg egyre inkább a tartalékos erőkre fog támaszkodni, amelyek felvonultatását Oroszország már szinte bizonyosan megkezdte. Az orosz harcoló hadsereg tartaléka egy, a közelmúltban bevezetett újítás: önkéntes tartalékosokból áll, akiket komplett egységekként mozgósítanak és vonultatnak fel, rendszerint a hátország védelmével kapcsolatos feladatok ellátására. Bár az ukrajnai bevetésre kész tartalékosokból hiány van, az orosz vezetés valószínűleg ezután sem akarja majd elrendelni az általános mozgósítást, vélik a brit hírszerzők.

Így segítik az ukrán hadsereget a partnerek

A DW a napokban arról írt a The New York Times (NYT) nyomán, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei katonai és hírszerző szolgálatainak, különleges erőinek – kommandósainak – kiterjedt hálózata miként koordinálja az ukrán hadsereg fegyverellátását, a hírszerzési információk átadását és az ukrán katonák kiképzését. A cikkből kitűnik, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyek koordinálásával összefüggő munka nagy részét németországi, franciaországi és egyesült királyságbeli bázisokon végzik, de például a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) néhány tagja Kijevben tevékenykedik, ahol „hatalmas mennyiségű” amerikai hírszerzési információt adnak át Ukrajnának.

Ezzel párhuzamosan a háború kitörése után néhány NATO-ország kommandósai vagy Ukrajna területén maradtak ellátni feladataikat, vagy rendszeresen visszajárnak. Az amerikai lap forrásai szerint ezek a szakemberek nem az ukrán csapatok mellett tartózkodnak a fronton, hanem az ország más régióiban található vezénylési pontokról, titkosított kommunikációs vonalakon keresztül adnak tanácsot a harcoló katonáknak.

Bár az Egyesült Államok hivatalosan nem ismeri el, hogy a CIA Ukrajna területén tevékenykedik, ez a tény jól ismert az orosz hírszerzés előtt – írja a NYT. „Jelenlétük az országban utal az Ukrajna megsegítésére irányuló titkos erőfeszítések nagyságrendjére, valamint a kockázatokra, amelyeket Washington és szövetségesei vállalnak” – jegyzi meg a kiadvány.

A HIMARS megérkezett

Az amerikai katonai segítségnyújtás egy másik területe Európában az ukrán katonák kiképzése a Washington által Kijevnek átadott modern tüzérségi rendszerek kezelésére. „Nem lehet csak úgy bevetni ezeket a rendszereket a csatatéren” – mondja Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Elmondása szerint az amerikai katonáknak hat–nyolc hétre van szükségük ahhoz, hogy elsajátítsák a HIMARS rakéta-sorozatvetők használatát, az ukrán katonák pedig kéthetes gyorsított képzési programon esnek át.

Egyébként az ukrán sajtó szerint az első HIMARS rakéta-sorozatvető rendszerek már meg is jelentek Ukrajnában.

 (ntk/pravda.com.ua/dw.com/korrespondent.net)