Visszatér az importvám és az áfa

2022. június 29., 13:18 , 1114. szám

A Gazdasági Minisztérium becslése szerint az import­árukra kivetett vám és hozzáadottérték-adó (áfa) visszavezetése 3,5 milliárd hrivnyával növeli a költségvetés bevételeit havonta – írja az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálata nyomán az Ekonomicsna Pravda.

Az NBU emlékeztet, hogy július 1-jétől ismét meg kell fizetni a behozott áruk és autók után a vámot és az áfát, amelyeket a háború kitörésekor töröltek el.

A jegybank úgy véli, hogy a vám és az áfa visszavezetéséről elfogadott törvény egyben megteremti az alapot a kritikus importtermékek listájának eltörléséhez is. A listát korábban azért hozták létre, hogy megfékezzék a valuta kiáramlását az országból a háború idején – ezzel valójában szinte minden áru behozatala tilalom alá esett, kivéve a listán szereplőket.

„A gazdaság fejlődik, egyre több import árura, nyersanyagra van szüksége. Amint a nemzeti bank megszünteti a kritikus importáruk vásárlásához szükséges deviza vásárlásának és külföldre utalásának korlátozását, a kormány a maga részéről visszavonja a kritikus importáruk listájáról szóló határozatot – jelentette ki Julija Szviridenko gazdasági miniszterelnök-helyettes.

A NBU ugyanakkor rámutat, a vám és az áfa visszavezetésére vonatkozó törvény kizárólag az áruimport céljaira teremti meg a valutavásárlási és külföldre utalási korlátozások megszüntetésének feltételeit. „Hadiállapot idején helyénvalónak tartjuk a valutavásárlásra és a külföldi utalásokra vonatkozó korlátozások fenntartását a szolgáltatások importja tekintetében” – jelezte Kirilo Sevcsenko, az NBU elnöke.

 (hk/epravda.com.ua)