Zelenszkij javasolta Oroszország kizárását az ENSZ Biztonsági Tanácsából

2022. június 29., 15:25

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke javasolta Oroszország kizárását az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsából (BT), és tagsága felfüggesztését a szervezet közgyűlésében. Az ukrán államfőnek az ENSZ BT június 28-i rendkívüli ülésének résztvevőihez intézett beszédét a korrespondent.net ismertette.

Zelenszkij emlékeztetett, az ENSZ Alapokmányának 6. cikkelye egyértelműen kimondja, hogy minden ENSZ-tag, aki megsérti az Alapokmányban lefektetett elveket, a Közgyűlés határozatával kizárható a szervezetből.

„Bár Oroszország megsérti az ENSZ és a nemzetközi jogrend alapelveit – akárcsak korábban –, nem vonták felelősségre, jelen van az ENSZ intézményeiben, és élvezi az ENSZ Biztonsági Tanácsának kiváltságait” – mutatott rá Zelenszkij.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország a hidegháború végén csak a politikusok rövidlátása miatt maradhatott az ENSZ-ben, és lehet állandó tagja a Biztonsági Tanácsnak.

Zelenszkij szerint „Oroszországnak nincs joga részt venni egy olyan szervezet megbeszélésein és szavazásán az ukrajnai háborúról, amelyet az nem provokált ki, és gyarmati jellegű”.

„Arra kérem Önöket, hogy fosszák meg a terrorista államot hatásköreitől az ENSZ Közgyűlésében. Erre van szükség. Ez igazságos. Oroszországnak nincs joga az ENSZ Biztonsági Tanácsában maradni” – mondta az ukrán elnök.

(korrespondent.net/Kárpátalja)