Kárpátalján környezetvédelmi akciót tartottak a Tisza mellékfolyóin a Duna napján

2022. július 1., 09:03

Ukrajna a nemzetközi közösséggel együtt ünnepli a Duna napját. A folyónak számos mellékfolyója van, és az egyik legnagyobb Európában. A megőrzésétől függnek az ökoszisztémák sok országban, köztük Ukrajnában is.

Hiszen a Tisza, a Prut, a Szeret és az Al-Duna a vízgyűjtő része. Hagyományosan ezen a napon tartanak ökoakciókat Kárpátalján, melyek célja a Tisza mellékfolyóinak megtisztítása a szeméttől. Ezt Miroszlav Bileckij, a megyei katonai közigazgatási hivatal első elnökhelyettese jelentette be.

„Hivatalnok, társadalmi szervezetek képviselői, aktivisták, helyi lakosok és a kényszeráttelepültek végeztek takarítási munkálatokat a Borzsa folyón a beregszászi járási Kovászó (Kvaszovo) falu közelében. Itt helyeztek el egy visszatartó hálót, hogy megakadályozzák a szemét mozgását az áramlás irányába” – közölte. Elmondása szerint a háztartási hulladékot és a PET-palackokat daru és egy saját készítésű rák eszköz segítségével emelték a vízből a partra. Ott mindent azonnal szétválogattak, zsákokba csomagoltak és elvittek további feldolgozásra.

A tisztítás eredményeként 58 m³ műanyag, 5 m³ üveg, 10 m³ fa és 3 m³ kommunális hulladék gyűlt össze.

(0312.ua/RV)