Több mint harminc rászorulónak készítenek meleg ételt a csonkapapi szeretetkonyhán

2022. július 1., 16:42 , 1115. szám

Heti három alkalommal több mint harminc helyi rászorulót látnak el meleg étellel Csonkapapi szeretetkonyháján.

Közel tíz éve már, hogy első ízben létrehozták az ingyenkonyha-szolgáltatást Csonkapapiban. Az elmúlt néhány évben viszont anyagi nehézségekbe ütközött annak működtetése és a szolgáltatás fenntartása. Azonban a háború kitörését követően a település elöljárói hivatalának kezdeményezésére – főleg Magyarországról érkező adományoknak köszönhetően –  újraindították a szolgáltatást.

„A testvértelepüléseinktől kapott élelmiszer-támogatások révén lehetőségünk volt újra beindítani az ingyenkonyhát Csonkapapiban” – mondta Nagy József, a település elöljárója, majd hozzátette: „Kötelességünk segíteni az egyedül élő embertársainkon!”

A szeretetkonyhán két szakácsná is dolgozik annak érdekében, hogy minden rászorulóhoz időben eljuthasson a kétfogásos meleg ebéd. A konyhában már reggel hét órakor „csattognak a fazekak, és ropog a tűz”, hogy délre elkészüljenek a finom falatok.

A munka azzal veszi kezdetét, hogy a szakácsnők közösen eldöntik, mi is lesz az aznapi menü. A döntés az alapján születik meg, hogy mi van a raktárban, miből gazdálkodhatnak. Ezt követően kezdetét veszi a főzés.

A gondosan elkészített, változatos ételeket nap mint nap házhoz is szállítják a rászorulók részére. Ezt a feladatot Péter Zoltán, a szeretetkonyha önkéntese végzi lelkiismeretesen.

Gyakran megesik, hogy az ételek kiszállítása közben Zoli bácsi öreg autója lerobban. Ilyenkor – a szakácsnőkkel együtt – kerékpárral végzik az ételek szétosztását.

Csonkapapi lakossága az elmúlt időszakban hatalmas összefogásról tett bizonyságot. Nemcsak a szeretetkonyha működtetésében vállaltak aktív szerepet, hanem segítő kezet nyújtottak a háború borzalmai elől menekülők számára is.

TV21 Ungvár/K. K.