Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Szíriával, amely elismerte az „LNR”-t és a „DNR”-t

2022. július 1., 11:19

Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával, kereskedelmi embargót és egyéb gazdasági szankciókat vezet be szíriai jogi személyekkel és magánszemélyekkel szemben – jelentette a Jevropejszka Pravda, amely idézi az ukrán külügyi tárca válaszát arra, hogy Damaszkusz elismerte az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei ukrán területek, az úgynevezett „LNR” és „DNR” „függetlenségét” – írja a Jevropejszka Pravda.

„E barátságtalan lépésre válaszul Ukrajna bejelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Szíriával a konzuli kapcsolatok megszakítása nélkül, a konzuli kapcsolatokról szóló 1963. évi bécsi egyezmény 2. cikkelyével összhangban. Az ukrán fél emellett megkezdi a Szíria elleni kereskedelmi embargó bevezetésének eljárását, valamint egyéb szankciók kivetését szíriai jogi személyekre és magánszemélyekre” – áll a Külügyminisztérium nyilatkozatában.

Kijev Szíria döntését Ukrajnával szembeni barátságtalan cselekedetnek, szuverenitása és területi integritása megsértésének, az ukrán jogszabályok, az ENSZ Alapokmánya, valamint a nemzetközi jog alapvető normái és elvei súlyos megsértésének tekinti.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)