Jelenléti oktatásra készítik fel a kárpátaljai iskolákat

2022. július 2., 16:50 , 1115. szám

A 2022–2023-as tanévben jelenléti oktatásra készülnek Ukrajnában – tudatta Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

Jelenleg a közel hatszáz kárpátaljai iskola harminc százalékában laknak bevándorlók. A hivatalosan még mindig közel 150 ezer belső menekültnek otthont adó Kárpátalja alternatív lakhatást keres számukra. A megfelelő életkörülmények biztosítása érdekében a megyei önkormányzat egyeztetett és pénzügyi garanciákat kapott a központi szervektől, emellett forrást biztosítottak a regionális költségvetésből is. A Nemzetközi Migrációs Szervezet támogatását is igénybe vették.

„Már vannak kijelölt helyszínek, megfelelő finanszírozást biztosítunk a közösségi és a megyei költségvetésből, hogy a vendégeinknek megfelelő életkörülményeket nyújtsunk” – fogalmazott Viktor Mikita, hozzátéve: „Azoknak a menekülteknek biztosítunk továbbra is alternatív lakhatást, akiknek valóban szükségük van rá. Különösen a gyermekes nőkről, az idősekről és a fogyatékkal élőkről van szó. Akik munkaképesek, azoknak dolgozniuk kell! Aki dolgozik, mindenképp pályázhat lakásra, a fogyatékkal élő személyeknek lesz lakhatásuk, aki pedig nem akar dolgozni, nincs hozzá kedve, azoknak nem tudunk segíteni!”

Tekintettel arra, hogy számos vállalkozás települt át megyénkbe, jelenleg mintegy tízezer szabad munkahely van Kárpátalján.

Ezért most fontos felkészíteni az iskolákat az új tanévre, hogy a szülők dolgozhassanak, a gyerekek pedig tanulhassanak. A megfelelő oktatási folyamat biztosítása érdekében minden iskolát szakembereknek kell ellenőrizni, okmányokat kell készíteni a megfelelően kialakított óvóhelyek meglétéről, valamint minden tanulót tájékoztatni kell a légiriadó alatti teendőkről.

„A szükséges munkálatokat az óvodák, iskolák pedagógusaival, igazgatóival együtt végzik el a katasztrófavédelem munkatársai, emellett az illetékes szolgálatok felvilágosítása, a szükséges gyógyszer- és vízkészletek bekészítése is megtörténik. Jelenleg aktív munka folyik az oktatási folyamat előkészítése, a megfelelő feltételek megteremtése érdekében” – fogalmazott a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

Figyelembe véve a migrációs folyamatokat, gondok adódhatnak az iskolai férőhelyekkel. Ebben az esetben az oktatási intézmények növelhetik az osztályok létszámát, további helyiségeket alakíthatnak ki, vagy több váltásban taníthatnak.

TV21 Ungvár/K. K.