Tíz csapat mérkőzött meg a IX. Zupkó József Kézilabda Emléktornán

2022. július 2., 19:31 , 1115. szám

Kilencedik alkalommal mérkőztek meg egymással a csapatok a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) által szervezett Zupkó József Kézilabda Emléktornán július 1-jén. Az eseménynek ezúttal is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Egészségügyi és Sportcentruma adott otthont.

Az emléktorna megnyitóján Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója elmondta: a sportverseny célja a sportág népszerűsítésén túl az ifjú, tehetséges kézilabdázók felkutatása, versenylehetőség biztosítása, sportkapcsolatok építése s mindemellett tisztelgés Zupkó József érdemes edző emléke előtt.

„Ez a mai talán a legszebb példa arra, hogy rossz idő nincs, csak gyenge akarat. Márpedig a sportban nagyon fontos, hogy legyen kellő mennyiségű akaratunk és motivációnk küzdeni azért a célért, amelyet magunk elé állítottunk” – szögezte le Váradi Natália, hozzátéve: a „GENIUS” JA nagy hangsúlyt fektet a sport terén való tehetséggondozásra, éppen ezért idén négy nyári sporttábort, valamint két tornát szerveznek.

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke a megnyitót követően elmondta: „A járási tanács számára a sport mindig fontos volt, éppen emiatt két évvel ezelőtt elősegítettük az új Beregszászi járás focitornájának megvalósítását. Meglátásom szerint a sportra minden esetben oda kell, hogy figyeljünk, s különösen igaz ez gyermekkorban. A mai rendezvény ékes példája ennek.”

Tájékoztatott továbbá a járási tanács azon tervéről, mely az iskolákban történő sportolási lehetőségek felélénkítését célozza meg: „Olyan sportnemeket próbálunk az iskolákba bevinni, amelyek nem követelnek nagyobb anyagi befektetéseket, jelenleg a kézilabdával próbálkozunk.”

A Beregszászi Járási Tanács elnökének meghívására két magyarországi kézilabda-szakértő látogatott el az emléktornára, akik elmondása szerint színvonalas játékokat láttak.

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója, a Szakmai és Versenybizottság elnöke aláhúzta: a Vérke-parti városban a kézilabda óriási múlttal rendelkezik. Elmondta, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség Magyarország Kormányának a támogatásával 2018-ban elindított egy határon túli kézilabdaprogramot, mely jelenleg négy területen működik: a Felvidéken, a Partiumban, Székelyföldön és a Vajdaságban. Beregszászi látogatása alkalmával megbeszélést folytattak arról, van-e arra lehetőség, hogy a program Kárpátaljával is kibővüljön. „Remélem, hogy megtaláljuk a közös hangot, a közös nevezőt, és a közeljövőben el tudunk indítani egy olyan lehetőséget, melynek során itt is tudjuk a szakmai munkát támogatni, segíteni, hogy minél több gyerek találja meg a kézilabdázásban a helyét, hogy minél több edző tudjon itt maradni, itt dolgozni, itt fejleszteni a gyerekeket, s ezáltal minél több sportoló maradjon itt, hiszen ide köti a sport, mert van benne jövőkép” – emelte ki Juhász István.

Az anyaországi és a külhoni magyar fiatalok közötti sportkapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet Oláh Sándor, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, az Amatőr Kézilabda Tanács elnöke is.

Tisztelegve az egykori elismert edző emléke előtt, a megnyitót követően a torna résztvevői és vendégei – köztük a verseny védnökei, Zupkó József egykori tanítványai, Hecko-Lobova Nyina, az 1976-os montreáli olimpia bajnoka, az 1982-es budapesti női kézilabda-világbajnokság aranyérmese, nemzetközi kategóriájú sportmester, valamint Greba Anna tízszeres Bajnokcsapatok Európa-kupája-bajnok, a szovjet és az ukrajnai kézilabda-válogatott csapatának egykori tagja, sportmester, a II. RF KMF nyugalmazott tanára – megkoszorúzták a Zakarpattya Sportkomplexum falán elhelyezett Zupkó József-emléktáblát.

Míg az elmúlt évben a koronavírus-járvány, idén a háború nyomta rá bélyegét a tornára, melyre ezúttal csak ukrajnai csapatok jelentkeztek. A körülmények ellenére 11 csapat, összesen 142 ifjú sportoló regisztrált az emléktornára 6 intézményből két kategóriában. A versenyre közülük tíz csapat érkezett meg: 2 sportiskolás fiúcsapat és 8 sportiskolás lánycsapat. A nap végére az alábbi eredmény született:

• Sportiskolás fiúcsapatok: I. helyezett: КЗ ДЮСШ "Хуст-Нарцис",

• II. helyezett: Técsői Sport­iskola.

• Sportiskolás lánycsapatok: I. helyezett: КЗ «Городенківська ДЮСШ» (1), II. helyezett: КЗ «Городенківська ДЮСШ» (2), III. helyezett: MARAMURES (Aknaszlatina).

A nyertesek okleveleket, érmeket, valamint labdákat vehettek át. A hagyományoknak megfelelően a győztes csapatok számára a kupákat a NIKÉ Sportegyesület biztosította.

A sportverseny megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatta.

CsA