Újabb katonai segélycsomagot jelentett be a Pentagon

2022. július 2., 14:23

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy további 820 millió dolláros katonai segélycsomagot különít el Ukrajnának – írja a tárca sajtószolgálata nyomán az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„A csomag tartalmazza az [amerikai] elnök által engedélyezett, legfeljebb 50 millió dollár összegű támogatást a biztonsági szférában, valamint 770 millió dollárt az Ukrajna Biztonságát Előmozdító Kezdeményezés (USAI) forrásaiból” – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint ez a csomag a tizennegyedik felszerelés-vételezés a Pentagon Ukrajnának szánt készleteiből, amelyet a Joe Biden-adminisztráció 2021 augusztusa óta engedélyezett.

A jelzett csomag részeként Ukrajna további lőszerhez jut a HIMARS nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekhez, valamint 150 000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket, négy tüzérség elleni radart és két NASAMS légvédelmi rendszert tartalmaz a segély.

A minisztérium rámutat, hogy a Joe Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta az Egyesült Államok közel 7,6 milliárd dollárt utalt ki Ukrajnának biztonsági segítségnyújtás formájában, ebből mintegy 6,9 milliárd dollárt Oroszország teljes körű inváziójának február 24-i kezdete óta.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)