Kezdetét vette a II. Verstábor

2022. július 4., 16:29 , 1115. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) július 4–9. között immár második alkalommal szervezi meg a költészet iránt érdeklődő fiatalokat megcélzó verstábort, melynek ezúttal a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma ad otthont.

A II. Verstábor hétfői megnyitóján a résztvevőket Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója köszöntötte, aki örömét fejezte ki a jelentkező tanulók számát illetően, ugyanis elmondta: február 14. – május 31. között 29 gyerek regisztrált a programra. A tehetséggondozó hétre a fiatalok Kárpátalja 7 településének 13 oktatási intézményéből jelentkeztek.

A táborban a tanulók tehetséggondozásánál a versmondás kritériumainak elsajátítása áll a középpontban. Tanulmányozzák a vers ritmusát, zenéjét, gondolatiságát és érzelmi töltetét, ehhez segítségül szolgálnak a különböző játékok és gyakorlatok. A résztvevők ugyanakkor betekintést kapnak az előadó-művészet rejtelmeibe is – tájékoztatott Váradi Natália.

Az ötnapos táborban a gyerekekkel Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze, Kudlotyák Krisztina, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának oktatója és Mónus Dóra, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház segédszínésze foglalkoznak.

„Eltelt egy év, és újra itt vagyunk. Látok olyan gyerekeket, akik a tavaly is voltak a táborban, s most újra itt vannak, és ez egy kicsit megerősít abban, hogy szeretik a verset és szeretik ezt a tábort. A helyszín változott, most Beregszászban vagyunk, ám hiszek abban, hogy az idei tábor is nagyon hatékony és élvezetes lesz” – mondta Gál Natália.

A Petőfi-emlékév tematikájához igazodva a táborban elsősorban Petőfi Sándor versei, a híres magyar költő munkássága és szellemisége áll fókuszban. Az itt tanultakat a résztvevők péntek délután egy külön előadás keretében mutatják majd be, melyen ízelítőt adnak majd a megismert technikákból, gyakorlatokból egyaránt.

„Petőfi-versekkel fogunk dolgozni, illetve játékos Varró Dániel-verseket is használni fogunk az idei táborban. Három oktató dolgozik párhuzamosan egymás mellett, és majd a nap végén minden alkalommal lesz egy közös foglalkozás, amikor mind a három oktató jelen van, és készülünk a pénteki bemutatóra, amikor a szülők és minden érdeklődő a kész produkciót láthatja majd” – hangsúlyozta a beregszászi színház színművésze.

Hasonlóan a „GENIUS” JA más nyári táboraihoz, a II. Verstábort is Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatja.               

CsA