Kétváltásos tanítási rendet és online tantárgyakat javasol a minisztérium

2022. július 6., 09:25

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma az iskolai menedékhelyek férőhelyeinek hiánya esetén többváltásos tanítási rendet javasol az oktatási folyamat résztvevőinek. Ezenkívül számos tantárgyat online formátumba vezetnének át – jelentette be Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszter.

Mindezt abból a megfontolásból javasolják, ha esetleg valamelyik oktatási intézményben nem lenne elég menedékhely a biztonságos tanrend lebonyolításához. A vegyes oktatással kapcsolatban egyelőre tartanak az értekezések, azonban az is előfordulhat, hogy néhány tudományágat online, néhányat pedig tantermi oktatás révén sajátítanának el a tanulók. Ugyanakkor a Szerhij Skarlet azt is elmondta, hogy vészhelyzet esetén szóba jöhet a távolléti oktatás vagy a vegyes formátumú, hibrid tanítási mód.

Emellett az oktatási intézmények óvóhelyeinek számos feltételnek kell megfelelniük: az intézményeknek evakuálási tervet kell készíteniük, figyelembe véve a kiürítés időtartamát. Továbbá a szülőket is tájékoztatni kell a gyermekek tanulásának biztonsági feltételeiről. Az oktatási miniszter megjegyezte, hogy a legtöbb iskola menedékhelyéül a pince szolgál. Kidolgoztuk azokat a szabványokat és követelményeket, amelyekben az oktatási folyamat minden résztvevője számára biztosítani kell a megfelelő feltételeket fejtette ki a tárcavezető.

TV21 Ungvár/D. P.