Közel egymillió hrivnyával nőtt az szja-ból származó bevétel Kárpátalján

2022. július 6., 11:12

Az év elején még 6200 volt a munkabért felszámoló és személyi jövedelemadót fizető gazdasági egységek száma, jelenleg pedig ez a szám már eléri a 7000-et – mondta Andrij Moszkalenko, az állami adószolgálat kárpátaljai főosztályának osztályvezető helyettese. Ennek köszönhetően megnőtt az személyi jövedelemadóból (szja) származó bevétel is. Kárpátalján jelenleg az szja-ból származó költségvetés 3,3 milliárd hrivnya.

Ugyanakkor Ukrajnában még mindig vannak olyan vállalkozók, akik az országban megállapított minimálbérnél kevesebbet fizetnek az alkalmazottjaiknak, ami jelenleg 6,5 ezer hrivnya. Ezek az alacsony bérek többnyire a szolgáltatási ágazatban mutatkoznak.

Az áttelepített vállalkozások, többek között a Kárpátaljára áttelepült gazdasági társaságoknak köszönhetően a magánszemélyek jövedelemadójából származó bevétel csaknem egymillió hrivnyával nőtt. Az adóbevételeket elosztják, viszont 64%-a annak a kistérségnek a költségvetésében marad, amelynek területén a tevékenységet végzik.

A legnagyobb hangsúly az úgynevezett „akciócsoportokra” esik, amelyek kereskedelemmel, autószervizeléssel és háztartási gépek javításával foglalkozó vállalkozások. Vagyis a törvényileg megállapított szint alatti munkabért fizető vállalkozások fele ebbe a körbe tartozik. Ezek általában olyan vállalkozások, ahol a munkavállalók nem fő, hanem másodállásban dolgoznak. Ennek megfelelően a munkabéreket a törvényileg megállapított szintnél, számbelileg alacsonyabb mértékben határozzák meg – tájékoztatott az osztályvezető helyettes.

Az egységes társadalombiztosítási (tb) járulékot, amelyet a munkáltató fizet a munkavállaló után, a munkabérből vonják le. Ha pl. hivatalosan 3000 hrivnyát keres az adott munkavállaló, akkor annak felét adóként kell befizetnie. Így a borítékban kapott jövedelem a munkavállaló szociális védelmének a hiányát, illetve az állami költségvetés számára veszteséget jelent.

TV21 Ungvár/D.P.