Folytatódik a kórházi reform

2022. július 7., 15:09 , 1115. szám

Ukrajnában a kórházak hospitális klaszterekbe rendezésével kezdetét veszi az egészségügyi reform infrastrukturális szakasza – jelentette az Egészségügyi Minisztérium nyomán a korrespondent.net.

A tájékoztatás szerint a Legfelső Tanács második olvasatban elfogadta a 6306. számú törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az egészségügyi reform infrastrukturális szakaszának elindítását. Az új megközelítés értelmében a megye egy kórházi körzetben egyesített kórházhálózata hospitális klaszterekre oszlik, az alábbiak figyelembevételével: a közigazgatási területi egységek határai; a régió földrajzi adottságai és a közutak állapota; a népesség jelenlegi és várható demográfiai jellemzői, a megbetegedések és a mortalitás szerkezete; a betegek optimális klinikai útvonalai a bizonyítékokon alapuló orvoslás elvein nyugvó egészségügyi és rehabilitációs ellátáshoz való időben történő hozzáférés érdekében; az egészségügyi dolgozókra és a rehabilitációs szakemberekre nehezedő teher.

Ezen túlmenően a hospitális klaszterek kórházai az általuk nyújtott egészségügyi ellátás típusai szerint klaszterfeletti, klaszter- és általános kórház besorolást kapnak.

„A klaszterelv szerinti kórházhálózat kialakítása a kórházi körzetben egyértelműen meghatározza, hogy az egyes kórházaknak milyen eszközökkel és milyen mennyiségben kell rendelkezniük. És éppen ezekre a kórházakra és ezekre a berendezésekre összpontosul majd a figyelem Ukrajna helyreállításakor” – jelezte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

A legegyszerűbb eseteket a betegekhez legközelebb eső általános kórházakban látják majd el, amelyeket 50–80 ezer lakosonként alakítanának ki. Bonyolultabb esetekben a pácienst a speciális szolgáltatásokat nyújtó klaszter- és klaszterfeletti kórházakba irányítják.

(ntk/korrespondent.net)