Nem lesz hiány gyümölcsből és zöldségből Ukrajnában

2022. július 7., 15:46 , 1116. szám

Ukrajnában nem várható zöldség- és gyümölcshiány az ország egyes déli megyéinek ideiglenes megszállása miatt – számolt be az Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium sajtószolgálata.

Az országban mindig túltermelés volt a gyümölcsből, és Vinnicja, Csernyivci, Hmelnickij, Dnyipropetrovszk, Lviv és Poltava megyék termése a jelenlegi helyzetben is kielégítheti a hazai igényeket – hangsúlyozták a minisztérium illetékesei.

Idén egyes megyékben megnövelték a sárgarépa, a petrezselyem, a cékla és a káposzta termesztési területét, hogy fedezni tudják a háború miatt fellépő esetleges hiányt – magyarázta Ihor Vistak, az Agrárfejlesztési Főosztály igazgatója.

„A Herszon megyében termesztett görögdinnye hiányát a közép- és részben dél-ukrajnai termés némileg pótolni fogja” – fejtette ki a tárcavezető.

Ellenben csaknem felére csökkenhet az ország napraforgómag-termelése. Az Agrárgazdasági Intézet munkatársainak előrejelzései szerint a napraforgómag-termelés csaknem felére csökkenhet, azaz 8-9 millió tonnára, szemben az előző évek 15 millió tonnájával – közölte Mikola Puhacsov, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Nemzeti Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese.

Elmondása szerint a várható napraforgótermés bőven elegendő lesz Ukrajna belföldi szükségleteinek kielégítésére. Az elmúlt években az ország mintegy 6 millió tonna napraforgóolajat állított elő helyi alapanyagokból, ennek közel 85%-át más országokba exportálták.

TV21 Ungvár/K. K.