Suljak: Több mint 15 millió négyzetméternyi lakás semmisült meg

2022. július 7., 11:49 , 1115. szám

Körülbelül 800 000 ukrán maradt otthon nélkül, mivel lakóhelyük teljesen megsemmisült vagy jelentős felújításra szorul az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború következtében – közölte Olena Suljak, a parlament államhatalom-szervezési bizottságának helyettes vezetője az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

Hozzátette: mostanáig több mint 220 000 ember nyújtott be kártérítési kérelmet a Gyija portálon az elpusztult otthonáért.

„Mostanáig az orosz megszállók több mint 15 millió négyzetméternyi ukrán lakóhelyet romboltak le. A legnagyobb kár a lakásállományban Donyeck, Harkiv, Kijev és Csernyihiv megyékben keletkezett” – jegyezte meg Suljak.

Elmondása szerint a kormány a tartalékalapból már 1,4 milliárd hrivnyát különített el, hogy a fűtési szezon előtt minél több házat kijavíthassanak.

„Folyamatban van a közlekedési vonalak, a műszaki hálózatok javítása, biztonsági intézkedések foganatosítása. A forrásokat azokra a házakra fordítják, ahol gyorsan ki lehet cserélni az ajtókat, megjavítható a tető, gyors javítás végezhető” – mondta el Suljak. (hk/korrespondent.net)