Elindult a IV. ZeneVarázslat képzés

2022. július 9., 09:09 , 1116. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) negyedik alkalommal indította el a ZeneVarázslat című képzést és hangversenyt a Miniszterelnökség Nemzeti Tehetség Programja támogatásával. A kurzus célja a kárpátaljai művészeti iskolák növendékeinek felkarolása, tehetségük fejlesztése, valamint a klasszikus zene világának népszerűsítése a fiatalok körében. A IV. ZeneVarázslat első meghallgatására a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében került sor július 8-án.

Az ifjú zongoristák bemutatkozó koncertjén elsőként Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója köszöntötte a résztvevőket. „A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igyekszik minden téren biztosítani a tehetségek fejlődéséhez szükséges feltételeket, módszereket, képzéseket, s ezt teszi a ZeneVarázslat képzés során is, amikor a zongorajáték és a zongoratehetségek kerülnek előtérbe” – emelte ki.

„Ha van valami állandó ebben a világban, az a zene ereje, mert olyan hatalmas erő van benne, mely nagyon sok mindent meg tud változtatni: emléket teremt, hangulatot változtat meg, és erre most nagy szükség van: arra, hogy a lélek táplálkozzon” – jelentette ki Váradi Natália. Hozzátette: „Nagyon fontos, hogy a gyerekek érezzék: itt vagyunk, itt állunk mellettük, támogatjuk őket, van remény és jövő, s a háború után is lesz élet és magyar tehetséggondozás Kárpátalján.”

A rendezvény szakmai referense Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas és Budapest Márka díjas magyar zongoraművész, aki köszöntőjében felhívta a figyelmet a zene léleképítő erejére: „A múltkori zárókoncert is bizonyította, hogy ennek igenis létjogosultsága van. Az, hogy hozzátok jöhetek, és pillanatok alatt megint összekapcsolódunk, mindannyiunkban egyfajta alázatot teremt.” A művésznő elmondta, áldásnak érzi, amikor ismét vidékünkre látogathat, ugyanis „itt olyan boldog gyermekszemeket látok, olyan elfogadó tanárokat, hogy az ember nem érzi a fizikai igénybevételt sem, hanem egyszerűen jó adni, jó hozzátok jönni, s remélem, hogy ez még nagyon sok évig folytatódni fog” – fogalmazott.

„Azt gondolom, hogy Kárpátalján a zenei oktatás nagyon magas szintű, világszínvonalú. Itt mind a tanárok, mind a gyerekek részéről olyan szimbiózist tapasztalok, melybe öröm belecsöppenni. Ez egy egyedülálló mentorprogram, ugyanis hónapokon keresztül a tanárokkal és a növendékekkel is foglalkozom. Együtt találjuk ki a tanmenetet, együtt próbáljuk a darabokat formálni, zeneileg fejlődni, s azt hiszem, hogy ez egy igazi sikertörténet” – tette hozzá a zongoraművész.

A képzésre június 7. – július 8. között 12 zenetanár diákjaként összesen 31 fiatal zongoratehetség jelentkezett.

A péntek délutáni előválogató hangverseny hibrid formában valósult meg, melyen a 31 regisztrált diákból 18 vett részt. A 18 ifjú zongoristából nyolcan első alkalommal léptek a ZeneVarázslat színpadára, tízen azonban már rutinosan ültek a teremben található K. Kawai-koncertzongora elé játszani. Tizenheten a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola, egy gyerek pedig az Ungvári Művészeti Iskola tanulója.

Az alkalomra a diákokat felkészítő tanáraik is elkísérték. Elmondásuk szerint a képzés nemcsak a növendékeik számára jelent fejlődési lehetőséget, Várnagy Andreától a zongoraoktatók is sok új dolgot sajátíthatnak el. Barna Szvitlana, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola tanára elmondta: „Andrea habitusa, megjelenése lelket tud önteni a diákokba és a tanárokba, s ez óriási motiváció mindenki számára. Bízom benne, hogy a képzés továbbra is folytatódni fog, és már előre örülök annak, hogy jó élményeknek nézünk elébe.”

A tanórák során Várnagy Andrea a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet a zenei értés fejlesztésére, a zongoramű érzelmi töltetének átérzésére és megértésére, a művek történetének megismertetésére, valamint a színpadi drukk legyőzésében is segítséget nyújt majd.

A július és augusztus folyamán megvalósuló 60 órás online kurzus a tervek szerint augusztus 25-én hangversennyel zárul.

Csuha Alexandra