Porcelán- és üvegtermékek kiállítása nyílt az ungvári skanzenben

2022. július 9., 16:37

A Kárpátaljai Megyei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az intézmény állománygyűjteményéből porcelán- és üvegáru kiállítás nyílt.

A múzeumban értékes porcelángyűjteményt őriznek a jól ismert nyugat-európai gyártóktól Ausztriából (Wilhelma Altrohlau), Csehországból (Ditmar Urbach, Czechoslovakia), Magyarországról (Hungaria Granita, Hollóháza, Wittich Telkibánya). Minden ipari központnak megvolt a maga stílusa, technológiai adottságai, rajzrendszere és jellegzetes mintái. Az egyes manufaktúrák termékei színükben és összetételükben különböznek egymástól.

A kiállításon különféle cselekménykompozíciókkal ellátott cseréptányérokat is bemutatnak, köztük nagy virágcsokrokat, leveleket és búzakalászokat, gyümölcsöket (szőlő, körte, alma) stb. Sok bemutatott porcelántányéron szakrális motívumok láthatóak.

A kiállításon külön csoportot alkotnak az átlátszó és színes üvegből készült termékek. Ezek alapvetően üvegedények italokhoz. Időnként az üvegedényeket sokszínű festményekkel és szalmabetétekkel díszítették.

Harmonikusan kiegészítik tárlatot a múzeum állományából származó, stilizált növény- és geometrikus karakterű hímzéssel díszített hosszú és rövid törölközők.

(uzhgorod.net.ua/RV)