Új gazdasági potenciál: eddig közel 30 ezer IT-szakember települt át Kárpátaljára

2022. július 9., 09:51

Az EPAM, a Gyija mobilalkalmazását fejlesztő cég és az ukrán IT-piac legnagyobb szereplője immáron Ungváron is rendelkezik irodával. Az informatikusok már a háború első hetében megkezdték a szakemberek áttelepítését Ukrajna nyugati részére, elsősorban Kárpátaljára.

Míg februárban mindössze 20 EPAM-szakember dolgozott Kárpátalján, addig ez a szám most már eléri a 400-at – mondta Szerhij Harascsuk, az EPAM-irodák déli és kárpátaljai vezetője.

A legfrissebb adatok szerint az ukrán IT-ágazatból mintegy 30 ezer informatikus költözött Kárpátaljára.

Az IT-vezető azt is elmondta, hogy a 400 céges szakemberük közül körülbelül 150-en Ungváron, további 100-an pedig Ungvár környékén élnek, és a helyi irodákban dolgoznak. Az EPAM kárpátaljai vezetője arról is beszámolt, hogy Ungvárt már régóta kiszemelték új terjeszkedési helyszínként. A háború azonban felgyorsította a tervek megvalósítását. Jelenleg igyekeznek minden szükséges segítséget megadni a szakemberek és családjaik számára a kárpátaljai beilleszkedéséhez.

„Ezek különböző összegű pénzügyi támogatások, amelyeket családjukkal együtt Ukrajnán belül és külföldre költöző menekülteknek nyújtottunk. Minden családtag után további összeget számoltunk fel. A hadsereg soraiba bekerülők további kartérítésben is részesülnek, valamint anyagi segítséget adtunk a szakembereknek és családtagjaiknak is” – fejtette ki Szerhij Harascsuk.

Emellett az informatikusok a katonákat is nagyban segítik, Ukrajna kiberhadseregeként működnek. Az EPAM és más cégek szakértői aktívan együttműködnek a különböző alakulatokkal a kiberbiztonság megerősítése terén. Azonban arról sem feledkeznek meg, hogy anyagilag is segítsék a hadsereget.

Az informatikai cég pénzátutalással járul hozzá a hadsereg támogatásához, illetve maguk az informatikusok is részt vesznek ebben. „Így közösen eddig 900 millió hrivnyát utaltunk át különböző szükségletekre: védőfelszerelésre, élelmiszerre, valamint néhány, a légi felderítéshez szükséges eszköz beszerzésére” – tájékoztatott Szerhij Harascsuk.

„Ezenkívül különféle projekteket is végzünk. Ezek többnyire különböző jótékonysági alapok projektjei, amelyeket a különböző minisztériumokkal közösen kivitelezett specifikus programként végzünk” – tette hozzá.

Az IT-ágazat egy nagy és új gazdasági szegmens, amely komoly lendületet adhat a régió fejlődésének. Ehhez pedig a következő dolgok szükségesek: jó internet, jó infrastruktúra és a hatóságok akarata, hogy megfelelő feltételeket teremtsenek a szakemberek számára.

TV21 Ungvár/Dankai Péter