Aláírták a luganói konferencia zárónyilatkozatát

2022. július 13., 08:56 , 1116. szám

Negyvenkét ország kormányának képviselői írták alá a svájci Luganóban az Ukrajna helyreállításáról múlt héten rendezett konferencia zárónyilatkozatát, amelyben elítélték az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni katonai agresszióját, és felszólították Moszkvát, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait Ukrajna területéről – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

A nyilatkozatban az aláírók megerősítették, hogy feltétel nélkül támogatják Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határai között. Megállapították, hogy Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója, amely tudatosan a polgári lakosság ellen irányul, jelentős emberveszteségekhez, az infrastruktúra, az iskolák, kórházak, otthonok és a kulturális örökség katasztrofális pusztulásához, súlyos gazdasági és pénzügyi veszteségekhez vezetett Ukrajnában, destabilizálta a globális termelési láncokat és veszélyezteti az élelmezésbiztonságot.

Ezenkívül az aláíró országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy támogatják Ukrajnát a helyreállításban, valamint elismerték az Ukrajna által kezdeményezett Helyreállítási és Fejlesztési Terv projektjét, mint fő keretdokumentumot, amely meghatározni hivatott a helyreállítási folyamat irányát, és biztosítja a számos érintett fél és partner összehangolt részvételét.

Emellett a felek támogatták egy hatékony koordinációs platform létrehozását Ukrajna kormánya és minden két- és többoldalú partner, szervezet és nemzetközi pénzügyi intézmény részvételével Ukrajna helyreállítási és fejlesztési tervének előkészítése és végrehajtása érdekében.

Az aláírók hangsúlyozták Ukrajna újjáépítésének folyamatában a fejlesztés becsületes és átlátható finanszírozásának fontosságát a nemzetközi szabályokkal, szabványokkal és elismert elvekkel összhangban.

Felkérték a magánszektort, a tudományos élet és a civil társadalom képviselőit, valamint a regionális szintű résztvevőket az ukrán kollégáikkal való együttműködésre.

A nyilatkozatot a 42 ország állam- és kormányfői, miniszterei és magas szintű képviselői mellett aláírták az Európa Tanács, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfelsőbb és magas szintű képviselői.

(hk/interfax.com.ua)