Magyar Levente: Egy közösség megmaradását leginkább a külföldre távozók veszélyeztetik

2022. július 13., 16:13 , 1116. szám

Egy közösség megmaradását leginkább a külföldre távozók veszélyeztetik, és ezzel a kihívással kellett szembesülnie Szerbiának is a kilencvenes években, mára azonban talpra tudott állni az ország és a vajdasági magyar közösség is – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára múlt pénteken Kishegyesen, a Vajdasági Szabadegyetemen.

Rámutatott, a gazdaságot kell fejleszteni, illetve a fiataloknak jövőt és fejlődési perspektívát kell biztosítani, hogy a szülőföldjükön maradjanak és boldoguljanak.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 2010 óta igyekszik tartalommal megtölteni azt a vállalását, hogy felelősséget visel minden magyarért. Hozzátette: a nemzeti elkötelezettségnek és a gazdasági lehetőségeknek köszönhetően sikerült olyan programokat indítani, amelyek támogatják a határon túli magyarságot, Szerbiában pedig volt és van egy olyan kormány, amely nyitottnak mutatkozott ezeknek a támogatásoknak a befogadására.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke kitért arra, hogy nem a vajdasági magyarság a legnagyobb létszámú határon túli magyar közösség, ugyanakkor három olyan kezdeményezés is van, amely innen indult: a kettős állampolgárság, a gazdaságfejlesztési program, illetve az autonómia kérdése. Mindhárom területen történtek előrelépések az egész Kárpát-medencében, de a Vajdaságban jutottak a leginkább előre – húzta alá. Ezeket a célokat pedig az erős magyar érdekképviseletnek köszönhetően tudta megvalósítani a vajdasági magyarság – szögezte le.

Kiemelte: arra van szükség, hogy számos vajdasági fiatal a Vajdaságban képzelje el a jövőjét, és erre meglegyenek a lehetőségek és a feltételek.

(MTI/Kárpátalja)