Létfontosságú orvosi felszereléseket kapott a beregszászi kórház

2022. július 16., 08:14 , 1117. szám

Közel 4 millió forint értékben kapott orvosi felszereléseket a Tisza Európai Területi Társulástól (Tisza ETT) és a Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesülettől a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház.

A gyógyszerek, orvosi segédeszközök és az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelések mellett egy ultrahangkészüléket is kapott az intézmény nőgyógyászati osztálya.

A Tisza ETT a háború kirobbanása óta már több alkalommal nyújtott segítséget a Kárpátalján működő intézmények számára, s a beregszászi kórházba is többször érkeztek segélyszállítmányok.

„A Kisvárdán működő gyűjtőközpontunkban – melyet a Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a Tisza ETT és a Kárpátalja Ház közösen működtet – önkénteseink szinte éjjel-nappal fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy mind Kárpátaljára, mind Ukrajna más, háború sújtotta területeire is eljuthasson a szükséges segítség” – fogalmazott Szabóné Cap Andrea, a Tisza ETT igazgatója.

Magyarország a háború kitörése óta soha nem látott összefogással áll ki a kárpátaljai magyarság mellett. Ezt jól bizonyítja az is, hogy a Tisza ETT gyűjtőközpontjába az ország minden területéről érkeznek be adományok, sőt külföldről is – többek között Németországból, Hollandiából, de még Japánból is.

„Munkatársainkkal kéthetente felmérjük a beregszászi kórház igényeit, majd ahogy lehetőségeink engedik, igyekszünk kielégíteni ezeket az igényeket” – hangsúlyozta dr. Erdélyi Tetyana, a Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnöke.

Mint említettük, a kisvárdai központból már nem először érkezik adomány a beregszászi kórházba. A Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület Japánból érkezett elektronikai berendezésekkel látta el az intézményt. Korábban német és holland felajánlásoknak köszönhetően korszerű kórházi és szülészeti ágyakat is sikerült adományként eljuttatni az egészségügyi központba.

A Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház vezetősége hálás az újonnan érkezett felszerelésekért, melyek növelik a intézmény színvonalát és elősegítik a betegek korszerűbb és hatékonyabb ellátását.

A háborúban Ukrajna számos gyógyszergyára megsemmisült, így az ország gyógyszerkészlete is megcsappant. Az egészségügyi létesítménynek minden segítség jól jön. A háború kezdete óta a szervezeteknek már több mint ötszáz tonna adományt sikerült eljuttatniuk Ukrajna különböző térségeibe. 

TV21Ungvár/K. K.