Oroszország több mint 3 000 rakétát lőtt ki Ukrajnára

2022. július 18., 10:37

Július 17-én 19 óráig Oroszország több mint háromezer cirkálórakétát vetett be Ukrajna ellen – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború 144. napját összefoglaló videoüzenetében, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Lehetetlen megszámolni, hány tüzérségi és egyéb lövedéket használtak fel hazánk és népünk ellen. De mindenképpen lehetséges valamennyi orosz háborús bűnös bíróság elé állítása. Minden kollaboránsé. Mindazoké, akik felelősek a terrorért. Mindenért, ami 144 napja és több mint nyolc éve történik. Ezt megtesszük” – hangsúlyozta az államfő.

Az ukrán vezető kommentálta Dmitrij Medvegyevnek, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsa elnökhelyettesének azt a kijelentését is, miszerint a Krími híd elleni támadás esetén Ukrajnára az „ítélet napja” vár.

„Ma egy újabb, nem túl józan nyilatkozat hangzott el Oroszországból az állítólagos »ítélet napjáról« Ukrajna számára. Természetesen senki nem fogadja el az ilyen megfélemlítést. De figyeljék meg, milyen cinikus dolog ilyet mondani éppen a malajziai Boeingnak az ukrán Donbász feletti megsemmisítése következő évfordulóján. 298 ember vesztette életét egy nyilvánvaló terrorcselekményben. Nyolcvan gyerek. Tíz ország polgárai” – mondta Zelenszkij.

Hangsúlyozta, hogy az Oroszországi Föderáció már akkor is úton volt a terrorista állam státusza és a különleges törvényszék felé, amelyre az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt kerül sor.

„Ez az ítélet napja lesz Oroszország számára. És nem átvitt értelemben, nem hangzatos mondásként, hanem szó szerint” – összegzett Ukrajna elnöke.

(korrespondent.net/Kárpátalja)