Pásztor István: A VMSZ ismét államtitkári szinten venne részt a kormányzásban

2022. július 20., 12:54 , 1117. szám

Ismét kormányzati szerepvállalásra készül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) – hangsúlyozta Pásztor István pártelnök múlt pénteken Belgrádban, miután tárgyalást folytatott Aleksandar Vucic szerb államfővel.

A legnagyobb délvidéki magyar párt ismét a kormánykoalíció része lesz, és az előző évekhez hasonlóan ezúttal is államtitkári szinten kíván részt venni az új kabinet munkájában – húzta alá a VMSZ elnöke.

Aleksandar Vucic csütörtökön kezdte meg az április 3-i előrehozott parlamenti választáson a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel a konzultációt. Előbb a nemzeti kisebbségek pártjainak képviselőivel tárgyalt, majd a nagyobb pártok, koalíciók, listák tagjaival. Az ellenzékből többen jelezték, hogy nem kívánnak megjelenni a találkozón.

A szerb köztársasági elnök és a VMSZ képviselőinek a találkozóját követően Pásztor István elmondta: egyelőre nem tudni, ki csatlakozik még a kormánykoalícióhoz, a VMSZ azonban az utóbbi nyolc évhez hasonlóan most is a Szerb Haladó Párt partnere marad. Hozzátette: eddig hét államtitkár képviselte a vajdasági magyarságot a szerb kormányban, és azt szeretnék elérni, hogy ez így is maradjon. Továbbra is az egészségügy, az oktatás, a pénzügy, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az építésügy és a közigazgatás területén szeretnének kormányzati pozíciót, mert ezek azok a témakörök, amelyek a legfontosabbak a magyar közösség számára.

A parlamenti választási folyamat jelentősen elhúzódott Szerbiában, mert a voksolást az egyik szavazóhelyen ötször kellett megismételni, így a végleges eredményeket csak július 5-én tették közzé. A szerbiai törvények szerint a végleges eredmények kihirdetését követően 30 nap áll rendelkezésre arra, hogy megalakuljon a parlament, a képviselők eskütétele után pedig 90 nap van arra, hogy a kormány is felálljon. Az előzetes bejelentések szerint a parlament alakuló ülését július 25. és 27. között tartják.

 (MTI/Kárpátalja)