Vakációs bibliahét és konfirmandus hét Badalóban

A nagy rendezŐ

2022. július 20., 08:42

A mögöttünk maradt héten hétfőtől péntekig gyerekzsivaj fogadta Badalóban a helyi parókia környékén járókat, ami annak a bizonyítéka volt, hogy a vészjós idők ellenére sem maradt el idén a 6–15 éves korú gyermekek számára megszervezett vakációs bibliahét. Van miért hálát adni az Úrnak, hiszen a február 24-én kitört háború óta valójában ez volt a legnagyobb tömegeket megmozgató esemény a Tisza-parti településen. Az öt nap során a gyermekhétre hetek óta gondosan készülő szervezők nagyjából 70 gyermek számára igyekeztek színes és hasznos időtöltéssel gazdagítani az azon résztvevő gyermekek lelki világát, és egyben próbálták megvidámítani a háború által immáron öt hónapja beárnyékolt mindennapokat.

A közös reggeli áhítat után a gyerekek három korcsoportban foglalkoztak. Lehetőség volt rajzolni,  kézimunkázni, énekelni, ügyességi játékokon részt venni, de nagy hangsúlyt fektettek a bibliai történetek játékos formában történő elsajátítására is. A gyerekekhez csatlakozott az elmúlt hónapokban Badalóban menedékre lelő egyik belső ukrajnai menekült család gyermeke is, és hogy a számára is hasznos volt ez a hét, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kis Misa a hét vége felé már elég jól szót értett kortársaival. Nemcsak neki, de a többieknek is nagy élmény maradt a fornosi Palánta Bábmisszió csoport előadása, melyet a gyerekek nagy lelkesedéssel és átéléssel fogadtak.

A vakációs gyermekhét jelmondata A nagy rendezŐ volt, ami azt jelentette, hogy bárhogy alakuljon életünk, annak van egy nagy rendezŐje, a Mindenható Isten, akinek tudtán kívül semmi nem történhet velünk.

Az öt nap során Jákob története szolgáltatta az „alapanyagot” a mindennapi bibliatanuláshoz, a gyerekek az ő élettörténetén keresztül kerültek közelebb az Úrhoz. A kora délutánig tartó foglalkozások után a konfirmandus gyerekek számára szerveztek hasznos időtöltéseket. A hét során a gyermekek étkeztetéséről a helyi Asszonykör munkatársai gondoskodtak.

Az áldásokban gazdag gyermekhét lezárásaként a gyerekek vasárnap délután a badalói református templomban bemutatták a szülőknek és a hozzátartozóknak a héten tanultakat.

Itt elsőként Sápi Zsolt badalói lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, majd arról beszélt, hogy bár a hét folyamán is megszólalt néhányszor a közelben lévő légiriadó-rendszer, de hála az Úrnak, most is elkerült minket a baj, és ez a mostani előadás is egyfajta bizonyságtevés a gyerekek részéről, hogy Jézus követőjeként a jövőben is számíthatunk az oltalomra.

Menyhárt István mezővári lelkipásztor a bibliából mindenki által jól ismert történettel, a tékozló fiúról szóló igeszakasszal (Még távol volt, amikor apja meglátta őt, megszánta, elébe futott, nyakába borult, és megcsókolta őt… Lukács 15.20.) hirdette Isten igéjét. Mint mondta, különösen a mostani életünkre, mindennapjainkra magyarázat ez az ige, hiszen a világból kizárólag csak negatív hírek jutnak el hozzánk, de Isten most is jó hírrel jön hozzánk. Az ember, különösen ezekben a vészjós időkben, azt gondolja, hogy felettünk cselekszenek a nagyok, de ez nem így van. A történetből kiderül, hogy az apa akkor is várta haza tékozló fiát, amikor neki jól ment, és amikor már sötétségben járt. Így van velünk az Isten is, aki számára nincs elveszett ember…

Az igehirdetést követően a gyerekek színes jelmezekbe bújva tanulságos bibliai történeteket adtak elő énekekkel, aranymondásokkal színesítve azokat.

Bár a háborús helyzet az utóbbi hónapokban nagyon sok családot szétszakított, és a felnőtteken kívül sok gyerek is az anyaországban „rekedt”, de az itthon maradtak számára sikerült egy emlékezetes és élményekben gazdag héttel kárpótolni a monoton hétköznapokat. A háború által a szülőföldjükről száműzött testvéreinket, hozzátartozóinkat, falubelieket pedig továbbra is hazavárjuk! Legyen béke, találjon ismét hazára a kárpátaljai magyarság!

Az áldásokban gazdag vakációs bibliahétért és konfirmandus hétért hála és köszönet illeti a szervezőket, a közreműködőket és a támogatókat. Istené legyen érte hála és dicsőség!

Jakab Lajos,
a KMKSZ-alapszervezet elnöke