Várja a felvételizőket a Tiszapéterfalvai Szakképzési Központ

2022. július 21., 11:38 , 1118. szám

Vidékünkről elmondható, hogy meglehetősen sok – legyen az céges vagy magán – autószerviz működik benne. Igazi autószerelő szakemberből viszont már elég kevés van a régiónkban, ezért is törekszik a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrumának Tiszapéterfalvai Szakképzési Központja arra, hogy felelősségteljes és szakképzett munkaerőt neveljen, és jó szakemberek kerüljenek ki az intézmény falai közül.

„A régi járművek lassan már eltűnőben vannak – persze azokhoz is érteni kell –, ezért az új típusú autók megjavításához kell az igazi szakember s szaktudás – nyilatkozta Petróczi Gergely, az intézmény egyik oktatója. – Mindenképpen azt szeretném, hogy ha a diákok kikerülnek ebből az iskolából, akkor ne csak »egy papír« legyen a kezükben, hanem megfelelő szintű tudással távozzanak. Ennek érdekében délutánonként külön oktatást is tartunk a diákok számára. A műhely aktívan működik, egészen késő délutánig.”

Az intézményben a gépjármű-mechatronikai technikus (autószerelő-) képzésen kívül még 10 különböző szakra jelentkezhetnek a diákok, hiszen a szakképzési centrum minden évben az aktuális munkaerőpiac igényeit figyelembe véve állítja össze képzési kínálatát.

Pólin Lénárd, az intézmény igazgatója elmondta, hogy idén is 11 szakot hirdettek meg, amelyek között olyan újak is vannak, mint a gépész-technikus vagy a CNC és gépi forgácsoló, ami lényegében vasesztergályos. Ezenkívül a kéz- és lábápolóképzést is elindítják, ami lényegében a manikűrt és a pedikűrt foglalja magába. De mindenképpen tovább folytatják a legnépszerűbb korábbi képzéseket is – szakács szaktechnikus, villanyszerelő, hegesztő, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus –, illetve a divatszabó, faipari technikus és a kőműves-bádogos szakokra is várják a jelentkezőket.

Kormos Lajos, a központ egy másik oktatója arról számolt be, hogy jól felszerelt elektrotechnikai-villanyszerelő laborral rendelkeznek, ahol a villanyszerelő szakos diákok az elméleti tudást a gyakorlatban is érvényesíthetik.

Az intézmény duális képzési rendszerben valósítja meg az oktatás folyamatát: Tiszapéterfalván és a magyarországi partnerintézményekben szerzik meg a diákok a gyakorlati tudásukat.

„A gyakorlatra helyezzük a hangsúlyt a képzéseinkben, ami azt jelenti, hogy a helyi jól felszerelt gyakorlótermeinkben tudják elsajátítani a diákok a megfelelő tudást – fogalmazott az igazgató. – Emellett az európai uniós normatíváknak megfelelő szakképzésben is részt vesznek, hiszen az anyaországi partnereinknél ezekről is tanulhatnak.”

Az intézmény korszerű felszereltséggel várja a diákokat. A központban megfelelő elméleti és gyakorlati képzést kapnak, ami segíti a fiatalok könnyebb elhelyezkedését, vagy akár saját vállalkozás elindítását is a későbbiek során.

Az autószerelő műhelyben, két fülkében az autószervizelési és karosszérialakatosi folyamatokat lehet elsajátítani. A hegesztést pedig zárt fülkében, minden előírásnak megfelelően tanulják a diákok

A tiszapéterfalvai intézmény a színvonalas oktatás mellett szintén nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre és a tartalmas időtöltésre is.

„Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok nagyon szeretnek nálunk lenni, mivel fejlett és minden igényt kielégítő kollégiumunk van, emellett sportfoglalkozásokat is tartunk, és magyarországi partnerintézményeink is teljes ellátást biztosítanak a tanulók számára” – tájékoztatott Pólin Lénárd.

A jelentkezőket 2022. július 18-tól augusztus 19-ig munkanapokon 08.00–15.00 óra között várják a Tiszapéterfalvai Szakképzési Központ épületében.

TV21 Ungvár/Dankai Péter