Javában tart Kárpátalján az aratás

2022. július 22., 08:47 , 1118. szám

A helyi agrárvállalatok munkagépei egy nap alatt közel húsz hektár őszi búzát takarítanak be. „Bár viszonylag szépek a búzatáblák, a rendkívüli hőség miatt kevesebb lett a termés, mint amennyi máskor megszokott volt” – közölte Natalija Nehuljajeva, a Karpatiagro­produkt főagronómusa.

Az elmúlt évek rendkívüli időjárási viszonyai nem kedveztek a növények vegetációs időszakában. Az átlagon felüli hőmérséklet és a szélsőségesen száraz időjárási körülmények miatt idén a termés mennyisége és minősége is elmarad a várttól.

„Az idei terméshozamot tekintve közel négy és fél tonna búzára számítunk, ez közepes terméshozamnak bizonyul, ami mintegy 20-30 százalékos veszteséget jelent” – mondta a főagronómus.

A megyei közigazgatás illetékes főosztályának vezetője elmondta, hogy az idei terméshozam a tavalyi év szintjén marad, hiszen Kárpátalján kevés gabonát termesztenek. A megye igényeinek mintegy 30-40 százalékát képesek ellátni. A hiányzó menyiséget az ország központi és déli régióiból szállítják be.

„Idén kedvezőtlen volt a klíma. Ugyan a múlt évhez viszonyítva az idén tapasztalt aratási értékek megegyeznek, reméljük, hogy a továbbiakban javulnak az időjárási körülmények, ezáltal nagyobb termés várható” – fogalmazott Olha Perepilica, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Agráripari Fejlesztésekért Felelős Főosztályának megbízott igazgatója.

Mind az agrárszakértők, mind a hatóságok azt állítják, hogy elegendő mennyiségű gabona van a tárolókban, hiszen Ukrajna többszörösét termeli meg annak, amire a lakosságnak szüksége van.

TV21 Ungvár/K. K.